Посланици изгласали увођење ванредне вакцинације и новчаних казни за кршење корона мера 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Посланици изгласали увођење ванредне вакцинације и новчаних казни за кршење корона мера
Trenutno na sajtu: 283       |       Podeli:
13.11.2020 | 0 коментар(а)



Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о заштити становништва од заразних болести,

а једна од најважнијих новина јесте она у члану 33, а подразумева могућност увођења ванредне имунизације.

За измене Закона, од 192 присутна посланика, гласало је 189, један је био против, један уздржан, а један посланик није гласао.

Изменама закона предвиђено је да ће комунални милицајци и градски комунални инспектори моћи да изричу казне на лицу места због неношења маске или непоштовања физичке дистанце на отвореном или у затвореном простору. Комунални милицајац или градски комунални инспектор моћи ће да напише казну од 5.000 динара на лицу места физичком лицу које не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу, док ће казне за правна лица бити од 50.000 до 300.000 динара у зависности од одредбе коју крше.

Законом је прописано да је ковид-19 заразна болест и то заразна болест која се преноси ваздухом, а над којом се спроводи епидемиолошки надзор. Прописује се и да особа коју током епидемиолошког испитивања епидемиолог означи као "контакт" мора да се придржава мера и упутстава које одреди надлежни лекар.

Како посебна мера за заштиту становништва од заразних болести уведена је лична заштита од инфекције - што је обавеза сваког појединца да предузме мере личне заштите здравља и живота у складу са природом болести, а услед непридржавања којих може доћи до угрожавања здравља и живота других.

Дефинисана је и кућна изолација као мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелима од заразне болести, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести и оболелима код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима.

Ту меру налагаће лекар специјалиста за инфективне болести или лекар у складу са наредбама министарства о чему ће обавестити надлежног епидемиолога. Карантин у кући је мера којом се ограничава слобода кретања и налаже праћење здравственог стања лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са зараженим.

Изменама Закона у случају појаве епидемије заразне болести може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести.

Обавезна или препоручена ванредна имунизација наређује се актом министра, у складу са препорукама Светске здравствене организације. Даном ступања на снагу овог закона вакцинација ће моћи да буде препоручена или обавезна.

До сада је вакцинација била обавезна само за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом. Закон такође прописује и казне за оне који одбијају обавезну имунизацију, о чему више ОВДЕ.

Изменама су дефинисане и државе са неповољном епидемиолошком ситуацијом као државе које су захваћене епидемијом заразне болести, а које су ради заштите од уношења заразе на територију Србије одређене актом министра здравља.

Изменама закона регулисано је и да потврда од епидемиолога буде довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

ГЗС/Н1, Блиц, 021




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sribja vakcinacija zakon

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.798.167 посета
Тренутно на сајту: 282 посетилац(a)