Пристиже нова генерација талената у Петницу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Пристиже нова генерација талената у Петницу
Trenutno na sajtu: 493       |       Podeli:
17.01.2019 | 0 коментар(а)



Ваљево - Истраживачка станица Петница је започела ове недеље нову сезону образовних

програма за талентоване средњошколце који су заинтересовани за природне, друштвене и техничке науке.

Током сезоне зимских семинара кроз једну од 20 научних дисциплина у Петници ће проћи око 2000 средњошколаца из свих крајева Србије, али и из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе. Ученици 500 различитих школа ће тако имати прилику да своје прве кораке у науци остваре у лабораторијама, и кабинетима ове престижне европске институције у области неформалног научног образовања.

Сезона образовних програма у 2019. години подразумева четири циклуса семинара – зимске, пролећне, летње и јесење. Током целе године планирана је реализација преко 160 различитих семинара, кампова, радионица, школа...

„Средњошколци, наши полазници, имају прилику да у оквиру годишњег циклуса реализују своје мале научне пројекте, менторисане од стране научника – постдипломаца и доктора наука са института и факултета. Боравећи у најмодернијим лабораторијама и радећи на правој научној опреми, они имају прилику да доживе релну науку већ као тинејџери. Учење кроз истраживање и откривање је основни образовни модел који примењујемо. Њихови први кораци почињу управо на зимским семинарима," каже Никола Божић из Одељења математичко - техничких наука.

За ово годину Истраживачка станица Петница планира и неколико експерименталних програма из области машинског учења, био-информатике, генетике, преко финансија и економије, до пољопривреде и климатских промена. У току је припрема ових програма у сарадњи са познатим стручњацима, али и бившим петничарима који сада успешно раде широм света. Поред тога и мотивисане наставнике ове године очекује понуда семинара за додатно усавршавање.

„Кроз програме у Петници је за 36 година рада прошло око 50.000 учесника. Захваљујући њима наши програми данас прате актуелна дешавања у науци и образовању. Жеља нам је да своју мрежу партнерских организација, бивших полазника, и еминентних светских и домаћих стручњака ставимо на располагање свима онима који су заинтересовани за наука и модерно образовање",  објашњава Божић како Петница планира да обележи годишњицу оснивања.

Као и до сада, и ова генерација Петничара има најбоље могуће услове за рад, учење и усавршавање. Верујемо да ће и они, као и претходне генерације, потврдити своју посебност кроз резултате које ће остварити у будућности.

Истраживачка станице Петница од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна. Кроз програме ИСП до сада је прошло 50.000 учесника.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


valjevo petnica talenti mladi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.354 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)