Стање у Чачку стабилно, санација последица у току 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Стање у Чачку стабилно, санација последица у току
Trenutno na sajtu: 228       |       Podeli:
20.05.2014 | 0 коментар(а)



Чачак – Стање у Чачку је стабилно, а у току су активности на испумпавању воде у насељима из

којих се још увек није повукла, изјавио је градоначелник Војислав Илић. „Тренутно се ради на дезинфекцији терена, угрожено становништво снабдевамо водом и храном, а помоћ у намирницама нам стиже са свих страна, па ће она бити подељена угроженима“, навео је он у изјави Глас западне Србије.

Према речима Бојане Икодиновић из Одељења за ванредне ситуације, од Влада је депешом наложила МУП-у да сагледа стање и утврди колико је меркантилног кукуруза потребно овдашњем угроженом становништву. „Упутићемо Републичком штабу за ванредне ситуације захтев за 30 тона, као и 300 сушача и 20 пумпи“, објаснила је она.

Како каже, локалне самоуправе треба да доставе списак свих возила која се користе за изношење смећа, чистача, багера и других, како би се послао захтев и за испоруку горива.

Нема цревних болести, поплављено поврће није за исхрану

Директорка чачанског Завода за јавно здравље, др Ана Мишовић, је истакла да је вода са градског водовода исправна и да се може користити за пиће и кување. „Наши епидемиолози су на терену у Аетеници и Трнави, где ће извршити узорковање воде са тамошња два врела и утврдити да ли је исправна, будући да се не користи већ неко време“, навела је докторка и додала да водосистем Бања није за употребу, док је у Бачевцу дошло до поремећаја нивоа хлора па се вода мора превентивно прокувавати.

„Епидемиолошка ситуација је уредна, на подручју Моравичког округа нема пријава цревних болести, али упозоравамо грађане који су били захваћени поплавама да не користе за исхрану поврће са парцела које су биле под водом, и да их не износе на пијаце, јер постоји претпоставка да оно може бити загађено“, истакла је она.

Дезинфекција терена је, наглашава, започета, али тече споро, због подземних вода. Да би то било обављено правилно, објекти морају бити суви и механички очишћени, појашњава Мишовићева.

Чишћење терена, потребна конзервирана храна

Директор ЈКП „Комуналац“, Љубомир Сикора, рекао је да ово предузеће спроводи активности предвиђене за ванредна стања. „Возила су на терену, данас чистимо Парменац, Сајмиште, Прељину и уклањамо уништене ствари, смеће се одвози како би се терен исушио и тако омогућила дезинфекција“, закључио је он.

Према речима директора Електродистрибуције Чачак, Милована Глишића, без струје на подручју Моравичког округа су 32 потрошача, а стање је стабилно.

„Прикупљање помоћи је у току, јављају се људи из земље и иностранства, а у колективном смештају се налази 36 лица“, изјавио је помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуру, Милан Бојовић, док помоћник за друштвене делатности Александар Дачић наводи да све школе и вртићи уредно раде, и да су све културне установе своје активности одложиле до даљњег, а културна добра нису угрожена.

„Количине крви су довољне, сутра ће у Лучанима бити одржана акција доборовољног давања драгоцене течности, а у петак у Чачку, а постоји потреба за конзервираним куваним јелима“, рекла је секретар чачанског Црвеног крста, Биљана Давидовић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.176.757 посета
Тренутно на сајту: 227 посетилац(a)