Формирана групација одбрамбене индустрије, 15 фабрика имаће заштићено државно власништво 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Формирана групација одбрамбене индустрије, 15 фабрика имаће заштићено државно власништво
Trenutno na sajtu: 521       |       Podeli:
15.01.2020 | 0 коментар(а)



Доношењем Уредбе Владе Србије, која је ступила на снагу 8. јануара 2020. године, створени
Илустрација, фото: ГЗС

 

су услови, дефинисани Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме, за формирање групације Одбрамбена индустрија Србије.

Циљ је, како се наводи у заједничком саопштењу групације ОИС, остваривање стратешких интереса Републике Србије у области производње наоружања и војне опреме код произвођача са већинским државним или друштвенима капиталом. Групацијом је обухваћено више од 15 предузећа који су носиоци одбрамбених и базичних технологија.

Удруживањем у групацију стварају се услови да фабрике одбрамбене индустрије ефикасније освајају нове технологије и производе сложене борбене платформе за потребе Војске Србије, кроз јасну улогу сваког предузећа у технолошком ланцу производње.

Кроз Програм развоја капацитета фабрика из Групације ОИС, који доноси Влада, обезбедиће се већи ниво инвестиционих улагања у наше фабрике. Циљ Програма, који заједнички усаглашавају министарства одбране, привреде, науке и технолошког развоја, је утврђивање потреба за новим технологијама, улагање у развој одбрамбених и базичних технологија, као и инвестиционо улагање у постојеће капацитете фабрика.

То значи значајно повећање производног и извозног потенцијала наших фабрика и одбрамбене индустрије у целини, а индиректно и способности осталих произвођача наоружања и војне опреме и њихових коопераната, факултета и института, као и привреде Републике Србије у целини кроз јасно дефинисане „Мапе пута одбрамбених технологија“.

Формирањем Групације ОИС коначно ће бити решени дугогодишњи проблеми дуговања фабрика који датирају из периода пре 2013. године. Стварају се услови да се заврши процес конверзије дугова у капитал поверилаца и да се биланси наших фабрика очисте баласта из претходног времена оптерећеног санкцијама и бомбардовањем. Биће решен и дугогодишњи проблем друштвеног капитала у фабрикама ОИС који ће постати власништво државе. За вредност преузетог друштвеног капитала држава Србија је у обавези да инвестира у развој фабричких капацитета минимално у вредности преузетог друштвеног капитала.

Удруживањем предузећа ОИС отвара се могућност за формирање кластера у појединим технолошки специфичним сегментима, као и за проширење Групације са оним капацитетима који поседују технологије од значаја за Републику Србију тј. за развој и освајање сложених борбених платформи.

Уредба потврђује да држава Србија остаје већински власник фабрика одбрамбене индустрије. Подсећамо, Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме прописано је да страна улагања не могу бити веће од 49 одсто уз максимално појединачно учешће страног капитала од 15%. Дакле и законом и уредбом недвосмислено је заштићено државно власништво у предузећу које припада Групацији ОИС тако да не може пасти испод 51 одсто, што и јесте кључна претпоставка за спровођење стратешких интереса државе.

Уредбом се ствара амбијент за дефинисање јасног стратешког курса Одбрамбене индустрије Србије, већу упосленост, очување домаће памети и сопствених технологија, усавршавање инжењерског и другог кадра, стабилност кроз учешће у новим развојним пројектима, пласман производа за потребе безбедносних снага у земљи и јачање сопственог извозног потенцијала.

Фабрике које су део групације одбрамбене индустрије Србије:

У оквиру ОИС пословаће следећа предузећа: Прва искра – наменска из Барича, Први партизан Ужице, Милан Благојевић-Наменска из Лучана, Застава оружје Крагујевац, Слобода Чачак, Крушик Ваљево, Прва петолетка наменска Трстеник, Телеоптик жироскопи Земун, Трајал Крушевац, Yумцо Врање, Застава Терво Крагујевац, Утва авио индустрија Панчево, Борбени сложени системи и Белом из Београда.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


odbrambena industrija grupacija formiranje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.149.009 посета
Тренутно на сајту: 521 посетилац(a)