Калабић није издао Дражу, убијен је у клисури реке код Ваљева 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Калабић није издао Дражу, убијен је у клисури реке код Ваљева
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
10.02.2018 | 0 коментар(а)



Пресуда Апелационог суда у Београду којом се потврђује рехабилитација четничког команданта Николе Калабића

 

још није објављена, пошто је пресуда "задржана" на Одељењу судске праксе које је имало замерке на тај процес, пренео је "Недељник". Одлука о "случају Калабић" предмет је озбиљног неслагања унутар Апелационог суда, пише тај недељник.

Случај је по жалби државе коју заступа Више јавно тужилаштво у Ваљеву доспео на Апелациони суд у Београду, где је судско веће 12. септембра донело одлуку којом се потврђује рехабилитација некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини и блиског сарадника Драгољуба Драже Михаиловића.

Према сазнањима Недељника, одлука о "случају Калабић" предмет је озбиљног неслагања унутар Апелационог суда, због чега се одуговлачи са објављивањем пресуде, а према документима до којих је Недељник дошао, Одељење судске праксе је сазвало заједничку седницу свих судија Апелационог суда у Београду како би се пред њих изнео овај спорни предмет, уз образложење да је потребно уједначити судску праксу.

Судије које су донеле пресуду отвориле су питање овлашћења које "судска пракса" има, одакле све долазе притисци да се пресуда измени, а првенствено питање самосталности у раду судија, пошто је веће које је пресуду донело чврсто у одлуци да од ње не одступи, пише "Недељник".

Виши суд у Ваљеву је у априлу прошле године рехабилитовао Калабића.

Поступајући судија Драган Обрадовић утврдио је током поступка, који је покренула Калабићева унука Весна Калабић да се ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, донетим од априла до октобра 1945, а које се односе на Николу Калабића.

Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946, којим је Калабићу конфискована непокретна имовина, као и правне последице тих одлука, па се "рехабилитовано лице Никола Калабић сматра неосуђиваним".

Поступак пред Вишим судом трајао је пет година, а претходио му је поступак пред Основним судом у Ваљеву, којим је утврдјено, уз помоћ релевантних сведока из поратног времена, да је Калабић убијен у једној пећини у клисури реке Градац код Ваљева и да према томе није могао ни да изда свог команданта Драгољуба Михаиловића.

Извор: Недељник

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.298.592 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)