Михајловић: Србија чини све да смањи зависност од Русије 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Михајловић: Србија чини све да смањи зависност од Русије
Trenutno na sajtu: 569       |       Podeli:
05.09.2022 | 0 коментар(а)



Србија тренутно чини све да смањи зависност од Русије и добије нове добављаче гаса, истиче потпредседница српске владе и министарка
Михајловић: Србија чини све да смањи зависност од Русије, Фото: ГЗС

рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Она је, у изјави аустријским новинарима, казала да Србија тренутно 100 одсто зависи од руског гаса, и да има споразум о више од две милијарди кубних метара из те земље, али да јој је потребно до краја грејне сезоне 3,5 милијарди кубних метара.
Због тога је Србија, нагласила је, закупила складиште гаса са 500 милиона кубних метара капацитета.
Такође је подсетила да у Србији над складиштем Србија има 49 одсто власништва, а 51 одсто је у власништву Гаспрома, и да је у том складишту 280 милиона кубних метара гаса.

"Даћемо две милијарде евра за гас. До четири милијарде евра могло је бити за гас и струју", рекла је она, преноси агенција АПА.

Михајловић је подвукла да Србија није увела санкције Русији, али се сагласила са декларацијом у УН.

Према њеним речима главни проблем је што у вези гаса нема диверзификације, па је ситуација тешка за сваког министра енергетике.

Михајловић је казала да су већ предузети први кораци како би Србија постала независнија од Русије.

Тако се уз подршку ЕУ гради гасовод према Азербејџану, а од септембра идуће године преко њега треба да у земљу доспе до 40 одсто гаса изван Русије.

За две године, навела је, биће завршен гасовод према Северној Македонији, који ће имати годишњи капацитет до милијарду кубних метара, шсто се гради, такође, уз подршку ЕУ.

Још један гасовод планиран је према Румунији.

Додатно, указала је, планирано је прикључење на терминал за течни нафтни гас у Хрватској, који се тренутно гради.

Исто тако Србија треба да добије прикључак и на терминал у Албанији, који би требало да буде капацитета од пет милијарди кубних метара годишње.

"Није лако, али имамо план", рекла је Михајловић.

Она је навела да је и у снабдевању струје потребна промена, јер тренутно око 70 одсто производње струје отпада на старе електране на угаљ.

Ту је, како каже, потребно прећи на одрживу производну енергије.

Енергетска криза, сматра, допринела је бољем разумевању у овој области, а када је то у питању Михајловић посебно полаже наде на иницијативу "Отворени Балкан".

Почетком идуће године Србија, Северна Македонија и Албанија формирају економску зону без царина, ограничења за кретање капитала, са заједничким тржиштем рата и међусобним признавањем диплома.

"Када људи буду видели шта та иницијатива доноси онда ће јој прићи и друге зеље", уверена је Михајловић додајући да је

"Отворени Балкан" отворен за све државе региона.

Истовремено, подвлачи, Србија је на европском путу.

"Влада жели да иде еврпопским путем. Али подршка становништва ЕУ јасно опада. Док је на почетку 56-57 одсто било за приступање ЕУ, сада је то свега 45 процената. Али када питате људе где би требало да им студирају деца, онда кажу западна Европа, ЕУ и САД. Нико не помиње Москву", истакла је Михајловић.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.152.447 посета
Тренутно на сајту: 570 посетилац(a)