У овом крају то је и храна и лек. Драган Кузмановић из Љубића не почиње зиму без купуса.
„Иде и уз пршуту и уз сланину, а плус има витамина Ц па је и здраво”, каже Драган. А и домаћице у хладним данима највише спремају кисели купус који ојачају сланином, сувим месом и коленицама.
Мара, Драганова супруга, највише га користи за подварак, сарму, али и као салату, а каже да је најлепши уз проју.
Уз коленицу, сланину и суво месо, кисели купус још је укуснији
Они који због топле јесени још увек нису оставили бар једно буренце последњи је тренутак. Милка Недић свој купус продаје на чачанској пијаци, и каже да им је остало још педесет товара, а близу два вагона до сада продали.
Иако у Србији углавном мушкарци киселе купус, ипак најпрецизнији рецепт добије се од жене. Препоручује се да главице купуса не буду велике, јер се тај лист касније користи за сарму па домаћице и о томе воде рачуна. На 100 кила купуса иде пет килограма соли и ништа више.
Ко нема услова да усоли купус, може да га купи
Осамдесетогодишња Милена каже да је најјефтинији кисели купус из свог бурета, а рачуница је једноставна. „Овако га купим за 20 динара и укиселим, а жене које неће саме то да раде нека га плаћају 120 динара. Мора не рад да се наплати. А уопште није тешко, опереш купус, сложиш у кацу, ред соли ред купуса, налијеш водом после два дана и имаш кад хоћеш да извадиш главицу”, прича Милена.
На срећу оних који још увек нису стигли или немају услова да усоле ни килограм купуса постоје пољопривредна газдинства која у том послу имају богато искуство.
„Вода којом наливамо купус је изворска, нема хлора, тако да је то пресудно за добар и квалитетан производ”, каже Соња Гуговић.
ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.