Стари Град у Ужицу одолева вековима, у току завршни радови на његовој рестаурацији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Стари Град у Ужицу одолева вековима, у току завршни радови на његовој рестаурацији
Trenutno na sajtu: 541       |       Podeli:
25.09.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – Симбол града Ужица вековима уназад је Стари град који је саграђен на
У току завршни радови на рестаурацији Старог града у Ужицу, Фото: РИНА

литици изнад реке Ђетиње. Некада је био главно српско упориште против Турака, а данас је место које радо обилазе грађани, али и бројни посетиоци из региона јер са на њега пуца величанствен поглед на читав град. Током лета овај локалитет добио је нови изглед, а у току су завршни радови тренутне фазе, преноси агебнција РИНА.

„Током свих досадашњих радова извршена је рестаурација и конзервација горњег средњег и доњег града, направљена кула, казамат и ти радови су при крају. Остало је да се изнад казамата уради хидроизолација и заврши уређење стазе са које ће се пружати прелеп поглед на наш град. Добили смо средства од Министарства трговине туризма и телекомуиникација у износу од 10 милона динара за геотехничка и геомеханичка истраживања за будући мост који би требало да повеже магистралу и тврђаву. Тендер је расписан и очекујемо да ускоро добијемо извођача, како би следеће године могли да кренемо у изградњу моста који ће, сам по себи, заиста бити атракција“, рекао је за РИНУ Драгољуб Стојадиновић заменик градоначелнице Ужица.

У реконструкцију и конзервацију до сада је уложено око 60 милиона динара. Из буџета града издвојено је око 16 милиона, република је преко ресорних министарстава издвојила око 35, а препознајући значај и потенцијал ужичке средњевековне тврђаве Америчка амбасада радове је подржала са око 8 милиона динара.

„Када се све што је планирано заврши биће заокружена туристичка понуда, јер ће поред Старог града туристи и посетиоци моћи да виде и нашу хидроцентралу, али и да јединственом у Србији Зеленом стазом стигну до Неолитског насеља, које ће такође ускоро у потпуности бити завршено. И све уз различите пропратне садржаје“, рекао је Стојадиновић.

Према обећањима извођача радова у наредних 10 до 15 дана биће завршени сви актуелни радови, али се ту не завршавају.

„У току је израда пројеката за водену кулу и нови видиковац, па се надам да ћемо наравно уз помоћ државе наставити реконструкцију нашег Старог Града”, закључује Стојадиновић.

 

РИНА/ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


restauracija . stari grad uzice završni radovi simbol grada na Đetinji

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.189.563 посета
Тренутно на сајту: 541 посетилац(a)