Општина Чајетина на бранику опстанка Србије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Општина Чајетина на бранику опстанка Србије
Trenutno na sajtu: 485       |       Podeli:
23.01.2018 | 0 коментар(а)



Чајетина - Сматрамо да је наша дужност и обавеза да активно радимо на мерама за поправку црне демографске слике

која се надвила над Србијом и зато последњих седам година општина Чајетина ствара системска решења да се врати достојанство наших мајки, деце и млађе генерације, изјавио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Он је, на уручењу награде "Поносна колевка" коју додељује "Покрет за децу три плус" као једној од пет општина Србије које највише улажу у популациону политику, рекао да је обавеза и враћање традиционалним вредностима које су красиле наш народ, а не да нам се намећу неке европске вредности које никада нису биле у нашој традицији.

"Не можете радити на повећању наталитета, уколико не стварате услове за промену општег амбијента, инфраструктуре, културног и забавног живота", каже Стаматовић.

Додаје да у три села златиборске општине има пораст новорођене деце, а у пет села су изграђени вртићи, што је свакако један од разлога да имамо појаву да се младе девојке одлучују за удају у сеоским срединама.

Председник УО "Покрета за децу три плус" Владица Гавриловић, рекао је да је према попису из 2011. године у Србији било 7,8 одсто породица са троје и више деце, а да би нас у будућности било као данас, потребно је да буде барем 45 одсто таквих породица.

Општина Чајетина сваке године буџетом предвиђа значајна средства за подстицај наталитета. Када је реч о родитељском додатку, он се сваке године увећава, па је примера ради у 2014. години за прво рођено дете износио 20.000, друго 30.000, треће и свако наредно 40.000 динара, док је у 2018. години планиран износ од 75.000 за прво, 100.000 за друго и 150.000 динара за треће и свако наредно дете.

Збирно гледано за 2018. годину, накнада из буџета за социјалну заштиту (родитељски додатак, вантелесну оплодњу, помоћ у кући, помоћ деци са сметњама у развоју...) планирана је у износу од 73,5 милиона динара.

Истовремено, општина Чајетина већ пет године подржава поступак вантелесне оплодње. Након покушаја парова да то своје право остваре о трошку државе, општина излази у сусрет готово свим паровима који испуњавају прописане услове.

Последњих година опредељена средства по појединачном захтеву износила су 300.000,00 динара. Просечно годишње јави се око пет парова који и остваре своје право.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.792 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)