Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Захваљујући виљамовки, за Зариће из Косјерића чуо је читав свет: Нирвана побрала све награде, старе сорте шљиве преточене у Краљицу
Trenutno na sajtu: 339 |
Podeli:
13.10.2021 | 1 коментар(а)
Косјерић - Најсавременија дестилерија ракије у југоисточној Европи налази се у Косјерићу и на годишњем нивоу производе око 250 000 литара
ракије, иако су јој капацитети знатно већи. Дестилерија Зарић једина је српска ракија са заштићеним географским пореклом.
Фото: ГЗС
Породичну традицију производње ракије, Зарићи су наставили у некадашњем подруму Повлен који датира из 1946 године. Данас, могу се похвалити да у најсавременијој дестилерији у југоисточној Европи производе ракију врхунског квалитета која је побрала многа светска признања и награде.
Ракије Зарића освојиле бројна признања и награде, Фото: ГЗС
Шљива Краљица, , дуња Носталгија, кајсија, крушка Нирвана, медовача, Кокета вишња, чак и малина Опсесија коју су Французи сврстали међу 15 најбољих воћних дестилата на планети, само су нека од признања које су освојиле ракије Зарића.
Милан Зарић, Фото: ГЗС
„ Ракија која је Србију управо представила у најлепшем светлу је Нирвана, ракија од крушке виљамовке која је на најпрестижнијем Сајму у Америци, у Вегасу 2016.године освојилиа најпрестижнију награду, Дабл голд, и 2020 на Спирит Селекшну ушла у десет најбољих . Када је реч о ракији од шљиве, иза ње су Златна признања, али је странци мешају са коњацима тако да нам у наредним годинама предстоје едукације како би странци разумели нашу, српску шљиву „, каже Милан Зарић.
Фото: ГЗС
Ракија Зарића може се похвалити и са заштићеним географским пореклом.
" Географско порекло је један од начина на који смо хтели да презентујемо шљиву, јер је овај крај још увек задржао старе аутохтоне сорте попут пожегаче, трноваче, црвене ранке од којих ми управо производимо нашу чувену Краљицу. На тај начин сачували смо и стара газдинства која имају управо такве засаде ", каже Милан Зарић, 41 годишњи власник дестилерије Зарић.
Фото: ГЗС
Годишње се у дестилерији Зарића произведе око 250 хиљада литара ракије,а капацитети су знатно већи. Од најсавремениијих казана, свакодневних контрола до лежања ракије, ништа није препуштено случају. На малом казанчићу се раде узорци ,а српска ракија мора и одлежати у храстовим бурадима који јој дају посебан шмек.
Храстова бурад заслужна за квалитет ракије, Фото: ГЗС
„ Храст даје тај финални потпис, танини, арома ваниле, буке шљиве оплемењује српску ракију“, додаје Зарић.
Фото: ГЗС
Квалитетом ракије, Зарићи су одавно већ постали препознатљив бренд и на јединствен начин представљају не само општину Косјерић већ и Србију у најлепшем светлу.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(1)
Bravo, Zarići!
Čestitke za ovu vrednu porodicu!
Posebna čestitka za Milana, mog bivšeg učenika! ❤️