Представљен нацрт новог Статута града Чачка 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Представљен нацрт новог Статута града Чачка
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
26.02.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Градска управа у Чачку објавила је нацрт новог Статута града иза чије стручне обраде стоји Градска управа за опште и заједничке послове.

Документом се уређују најважнија питања из политичког и друштвеног живота Чачка и 57 насељених места на његовом подручју а Статут се, после јавне расправе и одговарајућег поступка, даје на усвајање одборницима Скупштине града.
У образложењу нацрта наводи се:
„Народна Скупштина Републике Србије је 20. јуна 2018. године усвојила Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Србије”, број 47/2018) који доноси низ нових решења у функционисању локалне самоуправе и представља корак ка ефикасној, квалитетној, модерној и отвореној локалној самоуправи.
Из наведених разлога наметнула се потреба, а сагласно новинама које доноси Закон о локалној самоуправи, да се приступи изради новог текста Статута града Чачка.
Измене и допуне Закона о локалној самоуправи доносе бројна важна унапређења постојећег система локалне самоуправе, а посебно су важне нове одредбе које се односе на: 1) учешће јавности у раду локалне самоуправе; 2) проширивање делокруга Градског већа; 3) уређивање, функционисање и надзор месне самоуправе – месних заједница; и 4) остваривање међуградске и међуопштинске сарадње.

У циљу давања могућности грађанима да учествују у креирању и доношењу одлука, у складу са изменама Закона о локалној самоуправи, одредбама Статута прописује се обавеза спровођења поступка јавне расправе за доношење најзначајнијих општих аката (Статута, буџета у домену планирања локалних инвестиција, стратешког плана развоја, утврђивања стопе локалних прихода или усвајања просторних и урбанистичких планова) и проширење круга овлашћених предлагача за спровођење јавне расправе, у смислу да то може предложити и квалификовани број самих грађана. Такође утврђује се обавеза надлежних органа Града да преко интернет презентације или на други начин, обавести јавност да је почела припрема прописа које доноси Скупштина града.
Значајна новина је и да број потписа за грађанску иницијативу сада износи фиксних 5% од укупног броја грађана са бирачким правом и дефинисана је могућност да радна тела Скупштине у складу са потребом организују јавна слушања о прописима и одлукама о којима Скупштина одлучује, чиме се додатно подстиче учешће јавности у раду локалне самоуправе.

Обзиром да се изменама Закона о локалној самоуправи проширује делокруг Градског већа, предлогом Статута се прописује да Градско веће поред раније дефинисаних надлежности, прати и реализацију програма пословања и врши координацију рада јавних предузећа чији је Град оснивач, подноси тромесечни извештај о њиховом раду Скупштини града, врши и друге послове, у складу са Законом. Овим нацртом Статута предвиђено је да уместо Скупштине града градског правобраниоца и заменика градског правобраниоца поставља и разрешава Градско веће. Такође, како је недавно ступио на снагу Закон о изменама и допунама Закона о јавној својини, нацрт је усаглашен са овим изменама.
Битне измене које доноси нацрт, односе се на боље и јасније дефинисање положаја месних заједница и њених органа, као и увођење права надзора органа Града над законитошћу рада и аката месне заједнице. Проширена су овлашћења Града у погледу уређивања оквира за месну заједницу, дефинисани су основни принципи избора за савет месне заједнице, начин избора председника месне заједнице као и основни делокруг рада савета месне заједнице. Предлогом Статута уређен је поступак у коме органи Града могу у складу са потребама, реаговати у процесу оцене уставности и законитости општег акта месне заједнице односно у надзору над његовом усаглашеношћу са статутом, актом о оснивању месне заједнице или другим локалним прописима. Такође дефинисани су и услови и процедура у којима се може распустити Савет месне заједнице. Статут својим одредбама уређује да Град пружа помоћ месним заједницама у обављању административно-техничких и финансијско-материјалних послова.

Значајне новине односе се на примену законских одредаба којима се проширује оквир за остваривање међуопштинске сарадње. У складу са Изменама Закона о локалној самоуправи, проширује се могућност остваривања сарадње Града са другим градовима и општинама и на послове из поверених надлежности. Детаљно се уређује и садржај споразума о сарадњи Града са другим градовима и општинама у Србији у спровођењу њиховог делокруга рада.
Измене које су још садржане у предлогу статута се односе на: сазивање седница Скупштине града, предуслова за успешно вршење дужности одборника, положај помоћника градоначелника и оставке градоначелника.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.324.002 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)