Производња јагоде уносан посао: Јокићи разрадили свој бизнис а у посао укључени и најмлађи 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Производња јагоде уносан посао: Јокићи разрадили свој бизнис а у посао укључени и најмлађи
Trenutno na sajtu: 521       |       Podeli:
17.05.2021 | 0 коментар(а)



Топола – У општини Топола све је више плантажа под јагодама. Пољопривредници се за ову воћну врсту одлучују због бројних бенефита а највише због цене свежих плодова,

која је овог пролећа достигла  и до 400 динара за килограм. Тако су и Јокићи пре четири године започели производњу јагоде а сада се њихова плантажа простире на 30 ари.

„За јагоду смо се одлучили јер не треба велика површина да се бавиш производњом, за свако друго воће треба велика површина, за јагоду ево рецимо 30 ари сасвим довољно да једна породица сама све постиже. Имамо око 12.000 садница, две сорте Алба и Сибила, Алба је од почетка ту, задовољан сам са њом, а Сибилу сам прошле године убацио фриго саднице, показала се као јако квалитетна, само јој је мана што стиже две недеље касније од Албе и осталих познатих сорти“, каже за ТопПрес Александар Јокић узгајивач јагоде из Тополе.

Александар Јокић, фото: ТопПрес

Према његовим речима велики хладњачари највише траже јагоду Клери, која  прва стиже на тржиште, слатка је и отпорна на спољне услове. Међутим, веома је тражена и сорта Алба коју узгаја наш саговорник, па наглашава да је овог пролећа потражња изузетно велика.

„Тржиште су нам накупци и пријатељи, сталне муштерије које сам стекао за ове четири године, тако да једва постижем да испуним захтеве муштерија и да произведем количине које ми траже, углавном дођем у ситуацију да и не могу да испоштујем све.  За једну сезону у доброј години произведемо четири до пет тона, ове године то не можемо да очекујемо јер су априлски мразеви скинули сигурно 20 одсто рода напољу, питање је какво ће време бити до краја, тако да ће све то смањити принос, и прошле године смо чак 50 одсто имали мањи род  због мраза у априлу“, објашњава Јокић.

Заједно са супругом Александром јагоду гаје у пластенику али и на отвореном. Обоје су сагласни да је овогодишња цена изузетно добра за узгајиваче и истичу да ће цена у наредном периоду сигурно бити нижа, што је према њиховим речима и прихватљивија цена.

Сорта Алба доста тражена на нашем тржишту, фото: ТопПрес

„Цене варирају, пластеничка има добру цену тренутно је од 350 до 400 што је врхунска цена, али када крену на отвореном цена ће да пада. Реална цена и пристојна је 200 динара за килограм. Код нас никада нико није опрао јагоду, сви долазе беру и једу на лицу места. Наша деца су овде са нама стално, беру, једу, помажу нам и често у шали кажемо да су они наши контролори квалитета“, рекла је Александра Јокић.

Берба јагоде у пластенику почиње већ око 15. априла и траје око три седмице. Јагода на отвореном стиже касније, а према речима узгајивача, ове године ће берба каснити јер временски услови нису погодовали овој воћној врсти.

Јокићи јагоду гаје у пластенику и на отвореном, фото: ТопПрес

Овај млади брачни пар наглашава да  ће се задржати на тренутној површини од 30 ари, јер им је то довољно да сами обављају све послове. Сматрају да би са даљим проширењем засада морали да плаћају радну снагу и да додатно улажу у производњу што им за сада није у плану.

„Остаћемо на овој површини јер нам је то довољно  да сами радимо, и да имамо лепу зараду. Јагода је биљка која не захтева целе године да будеш присутан, у пролеће, почетком марта тражи шишање, сваку биљку ручно морамо да скратимо, да би кренула да бокори, потом прихрана кроз систем кап по кап. Заштиту спроводимо минимално, превелика хемија стварно није потребна за јагоду, немамо проблем са инсектима, болестима. Кад завршимо бербу поново шишање некада остане и за јесен тај посао, зависно како када. Улагања јесу велика када започињеш посао, треба добро пођубрити стајњаком, уложити у садни материјал који је прилично скуп, фолије, систем за наводњавање, али углавном се улагања брзо врате и чак има и лепе зараде“, сагласни су Јокићи.

Све послове око узгоја јагоде као и бербу Јокићи обављају сами, фото: ТопПрес

Према речима стручњака, пре десет година производња јагода није била регистрована у статистици, и још увек нема прецизних податка на колико хектара се узгајају. Ипак, данас се зна да Србија годишње од јагода заради око пет милиона евра. Гајење јагоде може бити исплативо, али је неопходно да се произвођачи добро упознају са свим аспектима овог посла и да обезбеде тржиште јер је добро познато да зрела јагода не може дуго да стоји.

ГЗС/ ТопПрес

Овог пролећа јагода је имала високу цену, фото: ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


jagoda topola cena biznis

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.944.162 посета
Тренутно на сајту: 522 посетилац(a)