Краљевачка ,,Топлана“ спремна и за производњу електричне енергије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Краљевачка ,,Топлана“ спремна и за производњу електричне енергије
Trenutno na sajtu: 356       |       Podeli:
29.01.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Градско веће усвојило је предлог Надзорног одбора Јавног енергетског предузећа
Седница Градског већа, фото: ГЗС, Миланко Даниловић

,,Топлана “ Краљево о измени постојећег Статута овог предузећа и уколико одлуку већника потврде и одборници у Скупштити града ,,Топлани“ ће бити омогућено да поред топлотне, производи и електричну енергију и топлу воду.

Принципи комбиноване производње топлотне и електричне енергије, у стручној јавности позната као ,,когенерација“, су познати већ дуже време а технологија се побољшава и развија, тако да данас модерни системи постижу ефикасност и до 90 одсто.

Према речима директора ЈЕП ,,Топлана“ Драгана Арсенијевића, увођење новог технолошког поступка, за који се спрема ово предузеће, значи да се током грејне сезоне, кад ,,Топлана“ ради, из исте количине горива, поред топлотне добија и електрична енергија, што омогућава подизање степена искоришћења хемијске енергије горива.

,,За неколико дана Машински факултет у Краљеву завршиће студију изводљивости коју ћемо предочити Министарству енергетике на основу чијих ћемо ставова и смерница предузети даље кораке, пре свега у обезбеђењу финансијске помоћи и других облика подршке у реализацији овог пројекта за који се озбиљно спремамо. Поред тога, тамо где постоји могућност и потреба коришћења топле воде током целе године, као у Општој болници ’Студеница’, ми ћемо бити спремни и за ту производњу. У преговорима смо с руководством наше здравствене установе да преузмемо њихову котларницу и у њој производимо топлу воду за њихове потребе што је у обостраном интересу“, каже директор Арсенијевић.

Краљевачка ,,Топлана“ има пуну подршку локалне самоуправе у опредељењу да прошири своју делатност и осавремени технолошки процес.

,,За разлику од топлана у градовима и општинама у нашем окружењу, а и шире, краљевачка годинама послује веома успешно. Мислим да се проширењем делатности стварају услови за увећањем прихода, што је добро и за предузеће и за град као његовог оснивача. Оваквом одлуком Градског већа, коју верујем да ће подржати и наши одборници, омогући ћемо ’Топлани’ да прати техничко - технолошке промене и да буде један од пионира когенерације у овом делу Србије“, казао је после седнице Градског већа градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

 

ГЗС / Миланко Даниловић

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KRALJEVO TOPLANA ENERGIJA STRUJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.824 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)