Чачански див и даље живи: Највећи фикус на Балкану напунио 48 година 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чачански див и даље живи: Највећи фикус на Балкану напунио 48 година
Trenutno na sajtu: 415       |       Podeli:
21.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Бројни су домови у којим фикус стоји по ћошковима као украс, међутим чачански Дом културе може се похвалити са највећем фикусом
Фото: ГЗС

на Балкану. Посађена давне 1971. године, ова биљка је доживела пуних 48 што је за ову врсту изузетну ретко, јер након деценије већина њих - увене.

Шта је тајна дуговечности овог џиновског фикуса који је дуг преко 40 метара и који се протеже на чак три спрата нико не зна, али стручњаци са Агрономског факлутета у Чачку кажу да је за за његову величину и постојаност заслужно поднебље на којем је посађено.

 

“Његов корен је дубоко у земљишту и он црпи сву ту воду, па на тај начин практично опстаје. Доказано је да он сваке године расте преко метар, а ми вршимо орезивање и уклањање сувих грана и лишћа. Постављена је и метална конструкција око које расте и која га одржава”, рекла је Снежана Станић из ЈКП “Градско зеленило” које води рачуна о овој несвакидашњој биљци.

Чачани су поносни на свог зеленог суграђанина који је на неки начин постао и симбол града на Морави, а највећим фикусом на Балкану одушељени су гости из иностранства који никад нису видели толику биљку у затвореном простору.

 

“Гости дођу и загледју га са свих страна, па им није јасно како то да је и на првом ина другом и на трећем спрату. Нико из Дома културе не одлази, а да се не фотограшу са зеленим горостасом. Он је дефинитивно наша туристичка атракција”, каже Верица Ковачевић из Дома културе у Чачку.

Чачански фикус 2003 године проглашен је за споменик културе и заштићено природно добор трећег реда, а грађани су покренули иницијативи да због своје масивности буде уписан у Гинисову књигу рекорда.

 ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.386.291 посета
Тренутно на сајту: 416 посетилац(a)