Ужице сутра прослављава Дан града, градоначелник задовољан урађеним у протеклих годину дана 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ужице сутра прослављава Дан града, градоначелник задовољан урађеним у протеклих годину дана
Trenutno na sajtu: 341       |       Podeli:
08.10.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Дан града Ужица обележава се сутра 9. октобра јер је тада први пут 1329. године у дубровачким списима поменуто име града на Ђетињи.

„1329. индикта 12, 9. октобра, Мила, жена Склавка из Ужица, дала је аптаги уз милост за Радославу Бисерку за четири перпера и осам гроша, задржавајући право за тај износ над кућом речене Бисерке", стоји на запису.

По Склавку најстаријем Ужичанину и носи назив плато испред Скупштине.

Од прошле прославе града Ужица градоначелник Тихомир Петковић сматра да је доста тога урађено са чиме би се сложили по његовом мишљењу и сами Ужичани.

„Радили смо неке важне стратегијске ствари, као што су реконструкција и доградња фабрике воде. Надамо се да ћемо у децембру имати завршетак радова чиме ће се створити могућност враћања на акумулацију Врутци као извор снабдевања воде. Такође, имамо радове на заштитној огради Аеродрома Поникве који је један од кључних инвестиција од које не одустајемо и радимо онолико колико имамо новца. На скупштини града ћемо се договорити да ли да пренесемо имовину, односно власништво на Републику Србију, јер смо од Владе добили предлог за то. Лично сматрам да је то прави начин, јер смо ми премали град. Показало се у протеклих седам, осам година од када је аеродром наш, да објективно град Ужице не може да нађе инвеститора који би уложио довољно новца. Дубоко сам уверен, након разговора са представницима министарства и Владе, да ће држава врло брзо уложити оних 4 до 5 милиона евра колико је неопходно, како би се створили предуслови да аеродром буде у пуној цивилној функцији. Тренутно функционисање аеродрома не кошта превише, око 11 милиона, али када крене са радом пуним капацитетом првих година док не постане исплатив тај износ би био стотине хиљада евра, што град Ужице нема”, истиче Петковић.

Градоначелник је додао да се уз велику помоћ Владе, од преко 400 милиона динара завршава и Студенски дом.

„Студентски дом који се гради већ неколико година на месту некадашње касарне Крчагово, а за који се надамо да ће бити завршен за месец или два, имаће места за 278 студената, што је предуслов за развијање високог школства. Такође, улажемо у дечије вртиће, завршило смо један уз помоћ донаторке из Кине, у насељу Пора са 120 места, а за месец дана биће готова још два на Белим земљама. Купили смо и једну зграду у коју улажемо за потребе вртића, где ће бити још сигурно 80 места. Издвајамо и део новца за људе који у приватном сектору улажу у вртиће, како би регулисали ту разлику од 150 деце”, рекао је Петковић додајући да је протеклих годину дана Канцеларија за јавна улагања уложила 60 милиона динара за реконстуркцију школе у Турици, као и зграде школе и вртића у Севојну.

Буџетом града претходне године издвојено је скоро 10 одсто буџета за велике инфраструктурне пројекте.

„Претходних година то није био случај, да се толики новац издвоји за реконструкцију улица скоро 100 км. То смо успели због велике помоћи Путева Србије који су уложили својих милион евра за изградњу првог кружног тока и асфалтирање Улице Краља Петра. Почетком наредне године је у плану, опет уз помоћ ПС, још један кружни ток испред Музеја, који треба да побољша и растерети саобраћај у граду”, закључио је Петковић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Uzice TihomirPetkovic Dangrada

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.463.786 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)