Градина код Ариља чува археолошке и историјске тајне 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Градина код Ариља чува археолошке и историјске тајне
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
10.11.2020 | 0 коментар(а)



Ариље – У живoписном селу Трешњевица надомак Ариља, на узвишењу које се пружа изнад
Утврђење Градина налази се у атару села Трешњевица код Ариља, Фото: РИНА

реке Моравице вековима уназад поносно стоји утврђење Градина, које чува археолошке и историјске тајне. Изузетно важан стратешки положај потврђен је у дефтерима у 15. и 16. веку, а 1806. године током Првог српског устанка, у близини Градине одиграла се и битка на Трешњевици.

„Овај локалитет има четири културна хоризонта, који сведоче да је на овом утврђењу одувек било живота и људске интеракције. Најстарији припада праисторији, затим следи хоризонт ране Византије из ког су остали постојећи бедеми. Следи хоризонт средњовековне епохе и најмлађи припада позносредњовековној епохи и посведочен је бројним покретним арехеолошким налазима“, каже за РИНУ, Марија Алексић из Туристичког центра Ариље.

Утврђење Градина налази се на 653 метара надморске висине, а до врха се може само пешке. Маршрута није баш лака, али поглед који вас дочека кад стигнете горе вреди сваког труда. Након извршених археолошких истраживања претпоставља се да је на овом месту своје имање имао средњовековни властелин.

Градина се налази на 630 метара надморске висине, Фото: РИНА

„Овде су пронађени остаци посуђа рађеног у техници архајске мајолике, што скоро са сигурнишћу говори да је овде током позног средњег века живео великаш, који је имао велику улугу у тадашњем културном и политичком животу. Овако посуђе до сада је у Србији пронађено само у некадашњем Расу код Новог Пазара“, рекла је Марија.

Бројни турски подаци такође сведоче о великом значају утврђења Градина, које је својевремено било и гранични део између Смедеревског и Босанског санџака, а долином Моравице пролазио је важан пут који је контролисан управо са овог утврђења.

Најмања црква у Србији посвећена Светом Илији, фото: РИНА

„На самом узвишењу налази се и црква посвећена Светом Илији, која је најмања црква у Златиборском округу. Овај локалитет има велики туристички потенцијал и заједно са црквом Светог Ахилија која се налази у центру Ариља једно је од најпосећенијих места. Пре неколико година урађена је конзервација једног дела утврђења и постављена расвета“, изјавила је Марија Алексић.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


arilje gradina arheologija istorija srednji vek

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.890.532 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)