poštanska  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Славица из Тополе покренула сопствени бизнис а потражња за њеним качкаваљима никада већа

05/08/2021
image-gallery-item
Припрема качкаваља сложен посао, фото: ТопПрес
Топола – За Тополу многи кажу да је Српска Тоскана, јер у овој малој општини је све више хектара под виновом лозом. Такође, многа сеоска домаћинства

отварају своја врата за туристе и Топола свој развој базира на пољопривреди и туризму. То је била водиља и нашој саговорници када је одлучила да вишак крављег млека из сопствене производње прерађује у качкаваљ.

„Имамо наше краве и свакога дана од њих добијемо око 50 литара млека. Један део свекрва преради у домаћи традиционални сир а остатак ја у качкаваљ. Сасвим случајно сам то почела, прво за нас у кући, ајде да пробам. Mеђутим, свима се свидело и онда сам почела и за наше пријатеље, рођаке, потом и за продају тако да је то сада већ мали бизнис који планирам Боже здравља да развијем још више уколико купци и даље буду заинтересовани“, прича за ТопПрес Славица Грујичић из Тополе. 

Фото: ТопПрес

Поступак припреме качкаваља није ни мало једноставан и Славица нам објашњава да јој овај посао одузима доста времена, па поред својих редовних обавеза у кући, већи део дана проводи припремајући качкаваљ.

„Млеко прво морам термички обрадити, након разливања и истискивања ваздуха он се суши. За време сушења треба да сазри и пар пута се мора окренути да би вишак влаге изашао из сира. Након тога приступамо процесу вакумирања и тако припремљен качкаваљ може да стоји неколико месеци. Једина да кажем мана мојих качкаваља је само та што нису топиви и не могу се користити за пицу, они су искључиво дегустациони, лепо се рендају, секу и јако су декоративни. Углавном се користе за разне салате, дегустације и у предјелима изгледају фантастично“, каже Славица. 

Припрема качкаваља сложен посао, фото: ТопПрес

Ова вредна домаћица у својој малој производњи отишла је корак даље и од обичног качкаваља направила још неколико различитих укуса. Истиче да се сви подједнако добро продају и да су купци за сада презадовољни.

„Прво сам правила обичан качкаваљ а онда сам одлучила и да га мало одимим, тако да поред те две врсте имам и са додацима различитог сушеног биља, рузмарин, мирођија, затим са љутом туцаном паприком. Водили смо рачуна и о паковању, вакумирани су и имају етикету тако да могу пар месеци да стоје. Продајемо различите величине и паковања, некада су то комбинације свих укуса или појединачни углавном људи доста купују“, рекла је Грујичић. 

Фото: ТопПрес

Цена овако припремљених качкаваља из домаће производње је 700 динара по килограму.
Поред њих Славица припрема и паприку у павлаци а како каже планира у будућности да прошири палету домаћих производа које би понудила својим купцима.

ГЗС/ ТопПрес

 

 

Kackavalji topola slavica posao

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika planeta sport do

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.