Дежурне екипе у приправности услед најављених обилних падавина 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дежурне екипе у приправности услед најављених обилних падавина
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
13.05.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Општински штаб за ванредне ситуације у Горњем Милановцу одржао је данас 13. седницу на којој је једногласно усвојено пет тачака.

Усвојен је Предлог оперативног плана за заштиту од поплава за воде II реда на територији општине Горњи Милановац за 2019. год. Начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Милан Димитријевић је рекао да су, с обзиром на најаву обилних падавина у периоду од 13. до 17. маја, у сарадњи са члановима Штаба, већ предузете мере предострожности. Упућено је упозорење свим субјектима заштите и спасавања о могућем ангажовању у овом периоду, контактирани су повереници Цивилне заштите на територији наше општине, где су евидентирана критична места на којима је могуће да дође до изливања потока и река. Све службе биће у приправности и са опрезом дочекати обилне падавине.

Прихваћена је Информација о функционисању система одбране од грȁда на територији општине Горњи Милановац. Шеф канцеларије за пољопривреду Милка Недељковић рекла је да је тренутно у функцији 20 противградних станица, и нагласила обавезу стављања у функцију још 3 противградне станице на којима недостају противградни стрелци.

Усвојен је План за спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на територији наше општине. Командир Подручне ватрогасно-спасилачке јединице Радојко Јоксић упозорио је на алармантно повећање интервенција ватрогасних јединица у односу на прошлу годину. У прошлој години обављене су 34 интервенције, ангажовано је 95 ватрогасаца, а површина која је горела износила је 13 хектара. Ове године, до краја априла, било је чак 54 интервенције, ангажовано је 183 ватрогасца, а површина захваћена пожаром износила је 66 хектара.

Након изнесених алармантних података о повећању ватрогасних интервенција, Председник општине Дејан Ковачевић је нагласио да је неопходно предузети оштрије мере кажњавања и санкционисања, како би дошло до смањења пожара узрокованим немарним понашањем.

Општински штаб за ванредне ситуације упозорава становништво општине Горњи Милановац да је у обавези да спроводи превентивне мере заштите од пожара. Лице које спаљивањем остатака стрних усева, смећа, на отвореном простору и у близини шума или спаљивањем биљних остатака, изазове пожар, дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом.

Прихваћено је да Општинска управа припреми Нацрт одлуке о условима и могућностима за подстицање и развој добровољног ватрогаства на територији општине Горњи Милановац и достави Скупштини општине на усвајање.

Чланови Штаба усвојили су и предлог за образовање стручно-оперативних тимова Општинског штаба за ванредне ситуације. Предложено је да се, поред 5 постојећих стручно-оперативних тимова, формира још 6, како би се још ефикасније предузимале мере и активности у случају ванредних ситуација и нежељених догађаја.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.460.066 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)