Владика Филарет уводи ред, ускоро нови сјај Прибојске бање 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Владика Филарет уводи ред, ускоро нови сјај Прибојске бање
Trenutno na sajtu: 583       |       Podeli:
12.02.2014 | 0 коментар(а)



Прибој – Освећење Рехабилитационог центра и других објеката које гради Милешевска епархија

у лечилишту Прибојска бања, враћеном цркви фебруара прошле године на основу Закона о реституцији, биће обављено 15. јуна, саопштио је данас на конференцији за новинаре у тамошњем манастиру Светог Николе владика Филарет.

Средства за ову инвестицију од 1,4 милиона евра нису у целости прибављена, за сада је Епархија милешевска обезбедила пола милиона евра продајом 1,14 хектара земље у Калуђерском пољу општини Прибој, а планирана је продаја још преко три хектара на овој атрактивној локацији.

Владика Филарет је, очигледно, добро засукао рукаве око изградње и уређења Прибојске бање, и најавио увођење реда у овом лечилишту, које жели да учини једним од најлепших у Србији, и обрачун са јавашлуком, неодговорношћу и нехигијеном.

Он је рекао да ће учинити све како овогодишња туристичка сезона не би пропала, и позвао све житеље Прибојске бање да помогну да се ово лечилиште што пре стави у функцију, јер је то корисно за њих, као и за неколико стотина житеља Прибоја, који ће добити запослење.

Адаптацију објекта рехабилитационог центра ради грађевинска фирма Сложна браћа из Нове Вароши, сваког дана ту је по четрдесетак радника, а послови се раде по пројекту ЦИП-а. Биће ангажовани најбољи лекари и медицински радници из Прибоја и других места, нећемо дозволити примање радника без икакве мере. Нудимо сарадњу Здравственом центру Ужице, њимаприпада досадашње одељење рехабилитације коме је забрањен рад у хотелу Лим“, изјавио је владика и додао да ће савремена бања располагати и дијагностичким центром.

Према његовим речима, свака соба у Рехабилитационом центру са 130 лежаја имаће купатило и грејање бањском водом, са добром хигијеном, што до сада није био случај, јер је, на пример, недавно санитарна инспекција забранила употребу тамошњих базена.

Позивамо све који желе да уложе да нам се придруже, посебно житеље да помогну да се бања очисти, да вратимо узурпирано и станемо на пут нелегалним прикључцима на воду. Ову природну лепоту и најлековитију српску бању треба заједнички да искористимо“, истакaо је он.

Навео је да постоје одређене тешкоће у спровођењу намераваног, јер деценијама ниједан динар није уложен у Прибојску бању, обећана помоћ је изостала због укидања Фонда за развој Србије, а банке нису вољне да дају кредите.

Помоћ око уређења нам је обећао Александар Вучић, никада није слагао и верујем да ће држава пружити подршку. Исто је најавио и премијер Дачић, али до сада није помогао. Дирекција за реституцију треба да нам врати 60 хектара земљишта, на коме су житељи бање деценијама градили, а њена вредност износи око 18 милиона евра, колико износи дуг према нама“, казао је владика Филарет.

Наглашава да је од Владе Србије тражено 4,5 милиона евра, како би инвестиција уређења лечилишта била довршена, што би, сматра, помогло и држави кроз запошљавање неколико стотина овог сиромашног краја. „Остатак дуга опраштамо, али одговора и помоћи још увек нема“, додаје владика.

Како је објаснио Душан Плескоњић, који је вршио надзор приликом обнове Рехабилитационог центра, тренутно се зидају купатила и врше се радови на инсталацијама за грејање, а послови би требало да буду окончани 31. маја. Такође, ускоро почиње и градња два павиљона са 10 апартмана испод бањских купатила, као и измештање саобраћаја из центра лечилишта на алтернативни правац. Позвао је житеље да са више од 1000 лежајева које издају гостима помогну и туристичку сезону учине бољом и квалитетнијом.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.132.894 посета
Тренутно на сајту: 583 посетилац(a)