Нацрт закона о заштити језика и писма наишао на одобравање 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Нацрт закона о заштити језика и писма наишао на одобравање
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
28.08.2021 | 0 коментар(а)



Од 15. септембра, за када је најављено усвајање законског предлога о заштити ћирилице,

држава ће коначно почети да брине о националном писму и језику.

У предлогу који треба да усвоје парламенти Србије и Републике Српске, на Дан српског јединства, наведено је да су сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе и факултети и друге јавне институције у обавези да употребљавају српски језик и писмо. На ћирилици ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до пола милиона динара.

Лингвисти, уз замерку што струка није консултована, поздрављају најаву да ће закон коначно бити донет. Истичу да је као подлога за овај предлог послужио предлог који је одбачен, а који је урадило Министарство културе у сарадњи са струком.

У пракси, приватна правна лица и предузетници, који се определе да користе ћирилицу у пословању, од државе ће добити одређене олакшице. Та пракса већ постоји у Београду, где су градске власти пре три године усвојиле одлуку да сви закупци који користе градски пословни простор имају попуст на закуп ако у натписима користе ћирилицу. Заменик градоначелника Горан Весић каже да ту погодност користи око 2.200 различитих закупаца.

„То показује колико су такве мере важне. Не кажем да сви они не би користили ћирилицу, али су неки од њих сигурно били и тиме мотивисани ”рекао је Весић.

Предлог председника Вучића да се усвоји закон, системски ће уредити начин заштите ћирилице који Град Београд у потпуности подржава.

 

 

ГЗС/Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cirilica pismo zakon

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.908.865 посета
Тренутно на сајту: 342 посетилац(a)