Србија слави Сретење - Дан државности 



 
Србија слави Сретење - Дан државности
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
15.02.2020 | 0 коментар(а)



Србија данас и у недељу обележава Сретење - Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и

када је 1835. проглашен први српски Устав.

Поводом Дана државности председник Србије Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Централна државна церемонија обележавања Сретења биће одржана у Орашцу, а предводиће је председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Гојковић и Чубриловић ће положити венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен ће служити епископ шумадијски Јован.

Поводом Сретења, изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић, положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Државни празник обележен је данас почасном паљбом припадника Гарде Војске Србије који су са Савског платоа на Калемегдану, испалили 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Претходно је репрезентативни оркестар Гарде одржао променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.

Честитке председнику Србије поводом Дана државности упутили су бројни светски званичници међу којима су председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Сретење су председнику Вучићу честитали и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Престоница Србије је поводом државног празника украшена са две хиљаде српских застава, а до уторка, Мост на Ади и Бранков мост биће осветљени у бојама заставе Републике Србије.

У бојама заставе биће осветљене и Палата Албанија, Авалски торањ и фонтана на Славији, чији ће музички репертоар, како је најавио заменик градоначелника Горан Весић, бити прилагођен празничном расположењу, па ће бити емитоване патриотске песме.

Дан државности 15. фебруар, установљен је у знак сећања на Сретење 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.

Као државни празник проглашен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара.

Српска православна црква 15. фебруара слави Сретење.

Вучић: Срећан дан државности Србијо!

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас грађанима Дан државности.

"Срећно Сретење. Живела Србија", навео је Вучић на Инстаграм профилу Будућносрсрбије.ав уз своју фотографију на којој је написано:

"Срећан дан државности Србијо!"

Фабрици честитао Дан државности Србије

Шеф Делегације ЕУ у Београду честитао је данас свим грађанима Србије Дан државности.

"Овај празник представља храброст, понос и идентитет који су земља и људи показала током историје. Срећан празник Србији!", написао је Фабрици на свом Твитер налогу.

Србија данас обележава Сретење - Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.390.876 посета
Тренутно на сајту: 405 посетилац(a)