Драглица добила цркву, стиже Света Богородица са Хиландара 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Драглица добила цркву, стиже Света Богородица са Хиландара
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
04.06.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Село Драглица на обронцима Златибора добиће на Треће тројице у уторак освећену цркву саграђену од борових балвана по узору

на традицију Старог Влаха у градњи цркава брвнара.

Освећење прелепе цркве обавиће Владика жички Јустин, а у цркву ће истог дана бити унета светиња из манастира Хиландар Св. Богородица Млекопитателница коју ће из највеће српске светиње на узвишење звано Збориште у селу Драглица донети игуман Хиландара Методије.

Фото: Глас западне Србије

"Заслужили су село и планина да имају украс на Зборишту. Овде сам рођен и одавде отишао у свет. Овде почива мој отац Бранислав и сви моји преци. Нисам жалио и дао сам све од себе да на Зборишту село које данас, од некада 300 кућа, животари само педесетак уздигнем светињу за све оне који су корачали овом златиборском земљом и оставим генерецијама које долазе", каже ктитор цркве Страхиња Кутлешић (1972) који је баш овде први пут удахнуо планински ваздух и угледао плаветнило неба.

Црни бор стар 200 година

"За грађу цркве бирано је 150 кубика и то само доземци, први трупци црних борова из околине Вишеграда, јер је најквалитетнији и смолом најбогатији део стабла. Пре две и по године посечена су стабла пречника 60-80 центиметара и стара два и по века”, казује мајстор Мирослав Арсенијевић.

По народном календару и традицији старих неимара, борови су сечени у децембру, кад дрво мирује. Брвна и греде нису тесани као некад, секиром, већ резани у две чачанске стругаре, али су сушени природно, у витлу, а брвна и у сушари. Уз савремене алатке, мајстори не могу без оних старинских - кесера и длета, а ексери су незаменљиви у статици дрвенарије.

Фото: Глас западне Србије

"Нема брвана дужих од три метра и склапају се одвајкада исто. Сваки рог има своју тавањачу, да кров издржи ударе ветрова и снегове у висовима”, појашњава Мирослав, који је дрводелац дуже од две деценије.

Уз сво вековно искуство народног градитељства, овде иду и у корак с временом. Богомоља ће имати топлотну изолацију, подно грејање и расвету, док су под, степеништа и стазе од белог камена из Сирогојна.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.729.240 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)