Стижу вештачки зглобови 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Стижу вештачки зглобови
Trenutno na sajtu: 601       |       Podeli:
05.03.2017 | 0 коментар(а)



У Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица", где уградњу вештачких зглобова тренутно чека неколико хиљада пацијената из целе Србије,

у току следеће недеље очекују да стигну имплантати, чије су залихе, због повећаног броја операција прелома током леденог таласа, на измаку. Професор др Зоран Башчаревић, директор, тврди да ће одмах по пријему уградног материјала реорганизовати рад операционог блока и појачати ритам уградње вештачких зглобова.

Институт је јуче добио одлуку Комисије за заштиту права понуђача, од које је један од учесника на тендеру тражио заштиту својих права, да је та жалба била неоснована. Сад може да се приступи закључивању уговора са седам понуђача који ће снабдевати "Бањицу" потрошним материјалом.

По препоруци Управе за јавне набавке, "Бањица" сада први пут потрошни материјал набавља за две године. Тендер је расписан за 21 различиту "партију": вештачке кукове, колена, ревизионе имплантате за поновљене операције, протезе које се уграђују због тумора...

"То је добро, јер ћемо тако избећи ситуације да останемо без уградног материјала у случају већег броја оперативних захвата, како је било током целог јануара због повећаног броја траума", каже професор Башчаревић. - Ове године смо због ледених дана имали 60 одсто пацијената и 80 одсто операција више него у исто време прошле године. Имали смо резерве до краја фебруара, јер раније нисмо ни очекивали испоруку материјала по новом тендеру, али нас је ледени талас додатно оптеретио, а те залихе нису неисцрпне.

Професор Башчаревић каже да жалба једног од понуђача није успорила тендер. У "Бањици" се, иначе, годишње угради 2.000 великих вештачких зглобова.

"Због великог броја траума морали смо да редукујемо тзв. хладне, раније заказане операције, али и да спроведемо ванредну, хитну набавку имплантата за преломе великих зглобова", објашњава професор Башчаревић. - Сада ћемо појачати програм тзв. хладних операција, јер смо свесни да људи са листа чекања једва чекају да дођу на ред за уградњу вештачких зглобова.

Кукови, колена ...

Последње две године број операција на "Бањици" се повећава за пет одсто годишње, па се сада у овом институту за 12 месеци уради око 9.000 операција, од којих 2.000 са уградњом вештачких имплантата. Упркос томе постоје четири листе чекања. Најдуже су за бесцементне и хибридне кукове, затим за колена, док се на цементне имплантате намењене пацијентима старијим од 75 година и ревизионе операције, према речима професора Башчаревића, не чека дуже од два до три месеца.

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.079.735 посета
Тренутно на сајту: 602 посетилац(a)