Књига прича др Михаила Луковића 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Књига прича др Михаила Луковића
Trenutno na sajtu: 207       |       Podeli:
12.03.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Лекар из Чачка др Михаило Луковић (66) објавио је књигу прича под насловом "Живот је као један сан". Та осећајна шеталица кроз свој

и туђе животе има 31 приповетку на 271 страни, издавач је чачанска "Легенда" а штампар "Бајић".

Између корица корачају обе животне стране, више срећних снова уз нешто горчине, а најбоље њихово огледало јесу ове речи Луковићевог кума Драгутина Михаиловића, у уводном слову књиге:

"То су у потпуности ишчишћене приче, лепе као пољско цвеће или паорско вино, које не трпе неслободу, написане ћопићевском чистотом исказа и капоровским невиним али непогрешивим запажањима у најбољем значењу".

Ова исповедна проза подељена је у седам поглавља па су тако "Амаркорди" јасно омеђени "Моравом и Чачком, вером која продужава сан и сном који појачава веру". Или, како један Чачанин рече у опроштајном говору над хумком другога: "Ти си веровао да су све реке, мора и океани настали од Мораве!"

Приче о Србији носе исте међаше: "Луковић Србију воли као што ју је Пашић волео. По грофу Скворци, пријатељу Пашићевом, он је волео Србију као што српски сељак воли своју њиву. Не зато што је најлепша, него зато што је његова."

У "Тишинама" писац ове збирке, "снабдевен сном, бележи пут ка тренутку кад престају све муке и сви болови, и то увек чини као бранилац малих победа људи над ништавилом".

Луковић је завршио Медицински факултет у Београду, две специјализације (инфективне болести и епидемиологију), пре три године и филозофију на Београдском универзитету, био је спортски лекар фудбалера и боксера Борца, "доктор са приватном праксом у хаосу нестајања и настајања три државе." Са таквим животописом, није му било тешко да у ове приповести уврсти многа завичајна збитија, знана и друга. Почев од једног Борчевог фудбалера из шездесетих који је, приликом доласка аутобуса у Београд, на Теразије, видевши реку пролазника, изјавио: "Људи, па овде је пазарни дан!"

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.082 посета
Тренутно на сајту: 208 посетилац(a)