на планети. Искусне домаћице кажу да су за овај српски специјалитет потребна само два састојка.
Проја је свакако један од брендова наше земље, неизоставана је на прославама и весељима, а најчешће се служи топла уз сарму или купус.
„Ја сам жена до старог кова за мешење, не треба неко велико знање да би се направила добра проја. За праву проју потребни су брашно и вода , да се подмаже плех и да буде врела рерна, а на крају се по врху направе коцкице. Количина састојака гледа се у односу на то за колико људи се спрема, а за њено печење довољно је неких 25 минута”, рекла је Младена Гојковић.
Све је некада било другачије, па и основне животне намирнице које су биле много квалитетније него данас. Брашно се добијало од кукуруза који је млевен на воденицама поточарама.
„Не знам да ли је то до брашна или до воденице, али ни брашно сада није као што је пре било, проја се закувавала руком да смеса буде густа, онако како је моја мајка радила и како је научила мене”, каже Младена.
Свака домаћица са наших простора има свој рецепт, па се данас проја не мора правити само од кукурузног брашна, а уз неке додатке попут шунке, сира, чварака добијамо и пројарице које су нешто модерније.
ГЗС