Приватни рибњак уносан бизнис: пастрмка и солотуша све чешће на српској трпези 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Приватни рибњак уносан бизнис: пастрмка и солотуша све чешће на српској трпези
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
06.02.2020 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Сретен Тошић из Солотуше рибарством је почео да се бави 2013. године на породичном имању

заједно са сестрићем који је нажалост преминуо саградио је рибњак за производњу пастрмке. Водом из Солотушке реке снабдева се 12 базена уз један мањи који служи за прихват млађи. Капацитет рибњака је од 25 до 30 тона када су хидролошки добре године, што се не може рећи за 2019. када је било недовољно падина.

Сретен Тошић, власник рибњака „Солотник”, фото: принтскрин фејсбук

„Река је погодна за рибњак из више разлога, немамо неких загађивача, 1000 метара има до извора. Изнад нас има још један рибњак мањег капацитета, имам добру сарадњу са колегом Драганом који ме обавести увек када чисти свој рибњак, да ја не бих у то време хранио рибу. Иначе, вода се користи за водоснабдевање Бајине Баште, тако да је чиста. Оно о чему би једино требало повести рачуна је насеље Тара, јер се слив Калуђерских бара слива овде, тако да појављују фекалије на самом извору када су суше. Раније смо безуспешно интервенисали, локални еколози треба да поведу рачуна око септичких јама да би се контролисало њихово пражњење и све остало”, рекао је за ТВ 5 власник рибњака „Солотник” Сретен Тошић.

Пастрмка и солотуша пласира се широм Србије, највише у Нови Сад, Београд, Крушевац и Суботицу. Храна за рибу набавља се из увоза, а пресудан је квалитет.

„Урадили смо једно постројење за течни кисеоник, јер кад су велике суше а има воде, онда се смањује ниво кисеоника у води. Размишљам и о проширењу да бих радио и прераду рибе, чак и о неком мрестилишту, јер ми највише средстава одлази за млађ. Прошле године сам бушењем бунара нашао 20 метара воде која ће послужити у случају да буде донација за развој предузетништва, хране и рибе коју обећавају годинама, узимајћи у обзир и да је риба  дефицитарна на нашем тржишту ”, додао је Тошић.

Поред Сретена на рибњаку раде и два стална запослена радника.

„На рибњаку су приправни 24 сата, морају да га обилазе и у току дана и у току ноћи, поготово кад су кише да не би дошло до зачепљења. Много треба рада, али велика су и улагања.”

Највише рибе се продаје на самом рибњаку, а конзумна пастрмка испоручује се предузећима која врше прераду, филетирање и слично. У плану је и набавка возила за транспорт и пласман произведене пастрмке.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Bajina Basta Solotnik riba ribarstvo ribnjak pastrmka solotusa

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.871.980 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)