Општина Нова Варош почиње реализацију партнерског пројекта са Удружењем произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Општина Нова Варош почиње реализацију партнерског пројекта са Удружењем произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“
Trenutno na sajtu: 271       |       Podeli:
20.05.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Развој малих породичних бизниса у пољопривреди је фокус опстанка руралних
Илустрација, фото: ГЗС

подручја општине Нова Варош. С тим у вези, општина ће у сарадњи са удружењем „Златни брег“ обезбедити комплетну подршку за подизање малињака.

Засади ће бити подигнути на принципима савремене воћарске производње, који подразумевају консултацију са стручним службама. Стручњаци ангажовани на пројекту својим присуством и подршком овом пројекту помоћи ће да све технолошке, агротехничке и помотехничке мере буду урађене правовремено и у складу са правилима струке.

Циљеви овог пројекта се односе на економско оснаживање породица на селу обезбеђивањем агротехничке подршке и помоћи у припреми и подизању засада малине. На овај начин ће се подићи конкурентност воћарске производње у општини Нова Варош, подизањем нових плантажа малине, за коју постоји сигуран пласман и организован откуп.

Планиране активности у оквиру реализације овог пројекта су:

1. Пријављивање заинтересованих пољопривредних произвођача са територије општине Нова Варош, према дефинисаним општим условима:

a) Члан или носилац регистрованог пољопривредног газдинства у активном статусу

б) У поседу или закупу парцела од 10 ари

в) Пољопривредници до 50 година старости

Посебни услови ће се дефинисати на основу погодности парцеле за подизање вишегодишњег засада и резултата агрохемијске анализе земљишта. На свим пријављеним парцелама ангажовани стручњаци ће извршити све неопходне анализе земљишта, као и орографске (надморска висина, експозиција и нагим терена) и микроклиматске анализе предложене парцеле.

2. Агрохемијска анализа земљишта на пријављеним парцелама – подразумева узимање узорака земљишта, анализа и израда препоруке за корекцију плодности земљишта. Агрохемијске анализе земљишта парцела на којима се планира подизање малињака су неопходне како би се одредиле оптималне количине и врсте органских и минералних ђубрива. Анализа ће се о трошку пројекта обавити у акредитованој лабораторији. Вредност ових анализа је око 2.000 динара по узорку, односно око 100.000,00 динара за 50 парцела.

Општина и Удружење ће формирати Комисију за мониторинг и евалуацију пројекта, са задатком да врши селекцију пријављених парцела према примарној анализи, затим спровођење мера поправке плодности и припреме замљишта, контролу садње и израду извештаја.

3. Спровођење мера поправке плодности земљишта ће обавити свако домаћинство на основу препорука акредитоване лабораторије. Удружење ће у сарадњи са Општином образовати комисију која ће контролисати спровођење ове, али и осталих агротехничких мера. Ђубрива за поправку земљишита биће обезбеђена из средстава пројекта.

Садни материјал ће добити искључиво она заинтересована газдинства која припреме земљиште за садњу, у складу са препорукама саветодавне службе и принципима добре произвођачке праксе.

4. Подела садница малине за 50 будућих малинара. Сваком домаћинству које припреми парцелу према препорукама струке, биће додељено по 2.000 сертификованих садница малине, сорте Виламет из Матичног засада Удружења „Златни брег“. Тржишна вредност 2.000 сертификованих садница је око 600 еура. Пројектом ће бити обухваћено око 50 домаћинстава, при чему ће бити подељено 100.000 садница, укупне вредности 30.000 еура. Будући малинари ће постати чланову удружења „Златни брег“

У складу са предлогом пројекта, општина Нова Варош и Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ почеће се реализацијом пројекта током јуна месеца. Сви заинтересовани пољопривредни произвођачи се могу информисати сваког радног дана у Одељењу за привреду и локални економски развој, канцеларија 307 и Удружењу „Златни брег“ код Милутина Живковића, председника удружења.

 

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos maline realizacija projekat udruzenje zlatni breg

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.792.925 посета
Тренутно на сајту: 271 посетилац(a)