Које послове можете да радите, како да их "легализујете" и како да зарадите и до 3.000 евра месечно 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Које послове можете да радите, како да их "легализујете" и како да зарадите и до 3.000 евра месечно
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
26.09.2017 | 0 коментар(а)



Рад од куће по систему "сам свој газда" је можда најпривлачнији посао. Не плаћате

закуп просторија, немате шефа над главом, своје радно време слободно организујете, али и сав ризик потенцијалног неуспеха сами сносите. "Блиц" вам представља кућне варијатне бизниса, које су при том и плаћене.

"Кућна радиност" су послови за који нису потребни посебни услови за рад које закон регулише. Ту спадају фризерске, масерске услуге, кројачки послови, прављење накита, али и послови дизајна, преводилаца, блогера, програмера... Односно, оно за шта није потребан неки посебан услов, нити је дефинисано неким посебним законима и прописима.

- Све делатности које се обављају од куће или у свом стану могу да се региструју и да посао буде легалан - каже за "Блиц" Милорад Крстић, самостални рачуновођа из предузећа "Књиговодствени сервис".

Процедура је једноставна. Први корак је одлазак у Агенцију за привредне регистре и подношење захтева регистрацију у ком се наводи где је место обављања делатности (стан или кућа).

- Приликом регистрације може да се наведе да продаја производа буде интернетом и брзом поштом. За неке делатности које морају да имају касу у том случају то не морају, ако испоруку и наплату чине примера ради поузећем. Чим се региструје радња отвара се жиро рачун девизни и динарски преко којег се обављају уплате. Тад власник има обавезу или самостално да води књиге или да буде паушално опорезив - објашњава Милорад Крстић.

У почетку, сви углавном испитују тржиште. Али ако успете да дођете до 50.000 динара зараде, а 100.000 динара је одлична сума за почетак, имате услове да региструјете фирму, дајете себи плату и плаћате доприносе за пензијско и инвалилдско осигурање, као и здравствену заштиту. За минималну плату од 24.000 динара за дажбине ће те издвојити око 15.000 динара, а остаће вам новац и да платите трошкове.

Прављење накита

Са дипломом менаџера у туризму, даром за уметност и без посла, Мирјана Кешански (31) храбро је решила да сама себе запосли. Од хобија до посла, ево већ две године заједно са сестром прави накит "Мелиан" који је комбинација полимерне глине и кристала и зарађује.

- Почеле смо случајно не знајући да ли ће оно што направимо од накита икоме да се свиди. Али хоби је врло брзо прерастао у посао, који се разгранао када смо почеле да правимо накит за фестивале фантастике, јапанизам... На страном специјализованом сајту за продају рукотворина почеле смо и да објављујемо слике својих радова, и купци су кренули да се јављају и поручују накит - прича Мирјана.

Купце имају из целог света, буквално. Од САД, Кине, Француске до Аустралије. Купљени накит плаћају преко Пеј пала. Из њеног искуства онлине продаје, осим рада на самом накиту, који тражи ангажовање, мора доста да се ради и на рекламама на друштвеним мрежама, како би се допрело до што већег броја потенцијалних купаца. Овај посао, како каже омогућава им да зараде и више од просечне плате и при том да раде оно што највише воле и да буду задовољне.

Фризер, маникир, масер

Драгана М. (44 године) из Ниша затворила је пре две године свој салон и преселила га у стан. Разлог је дете школарац, па није могла да буде стално у радњи, а није успела да нађе одговарајућег радника.

- Посао уклапам са школом и обавезама сина и у складу са тим заказујем муштеријама, које имам одраније и остали су ми верни. Једну собу сам прилагодила, ставила огледало и столицу, опрему имам од раније, косу муштерије перу у купатилу. Буквално све услуге могу да радим од куће од шишања, фенирања, фарбања, праменова и свечаних фризура. Цену сам незнатно снизила за десетак посто, а посла има - прича Драгана, која уз фризерске услуге обавља и услуге маникира, за шта како каже итекако има интересовања.

У зависности од града крећу се и зараде, које су рецимо за фенирање од 300 па до 700 динара за средњу дужину косе. Свечане фризуре коштају од 800 па и до неколико хиљада. Фарбање у кућној режији је од 800 до хиљаду и по динара. Шишање од 300 па на више. Код куће све више и масери нуде услуге. Цене се крећу од 1.000 па и до 2.000 динара по сату масаже.

Рад за рачунаром

Добар рачунар, сто и столица, и ето радног места на два квадрата. На њему широк дијапазон оног чиме можете да се бавите, под условом да сте квалификовани за те ипак стручне послове који траже и специјализована знања и вештине. Програмер, веб дизајнер, преводилац, новинар, блогер...само су нека од њих.

Добра зарада је графичких дизајнера, као и програмера. До посла графички дизајнери долазе преко специјализованих сајтова, који представљају тржиште радне снаге. Зарада је у зависности од посла, може да буде по сату, а може и по пројекту. У првом случају сат износи од 30 долара па и до 100.

- А колика ће цена бити постигнута зависи превасходно од искуства. У овом послу не морате да будете индивидуалац, већ можете и да се удружите. Почетници такође могу преко специјализованих сајтова да конкуришу, с тим да пошто је конкуренција јака не значи да ћете обављени посао и наплатити. Посао графичког дизајнера је занимљив можете од куће радити од решења за постере, књиге, до каталога, брошура... - прича Александра Весић (33) из Крагујевца.

Одлична зарада је и програмера. Немања Д. (34) из Зрењанина још је у средњој школи основао фирму, а данас је сувласник једног познатог сајта.

- Почетна плата програмера износи између 450 и 600 евра, док они искуснији примају плату и до 3.000 евра. Моја зарада варира из месеца у месец, али са њом могу пристојно да живим, да платим стан, трошкове, свакодневне потрепштине, одмор и слично - објашњава овај програмер из Зрењанина.

Блогер

Када одете на блог Нада ФИТТ, тамо вас дочека низ препорука о фитнесу, и она, Нада Пилишкић, личним примером показује да њене препоруке дају резултате.

- Идеја да направим блог се јавила 2014. године када сам се вратила из иностранства. Вративши се у Србију, стално сам размишљаља шта је то што могу да радим, а да не будем физички везана за посао? Шта је то што би био јединтсвени спој интернета, бизниса и фитнеса? Како да саму себе запослим и како да сама себи будем газда? Блог је био решење- прича Нада која се није нимало двоумила око теме блога будући да је по професији фитнес инструкторка.

Пре него што је покренула блог, Нада је шест месеци интезивно изучавала вођење блога, креирање, рад, одржавање, а затим се посветила изучавању фитнеса и здраве хране. И данас непрестано учи. Њено радно време је од девет сати до одласка на спавање. А како организује свој радни дан, да ли од блога може да се заради, важност друштвених мрежа, њену и причу још две блогерке можете да прочитате овде.

Новинар, преводилац, подучавање преко "скајпа"

У зависности за кога пише, зараде за новинске текстове су разнолике. Углавном да би написали добар текст потребно је више сати. Такође неопходна је и припрема за тему, која у просеку износи два до три сата.

- Све укупно за ангажовање од пет-шест сати, можете да рачунате зараду по тексту од 4.000 па и до 10.000 динара. Наравно, плаћенији су текстови ако се објављују код странаца, а многоструко више можете да очекујете зараду од истраживања, али је за то потребно и да конкуришете и добијете пројекат, а за шта је неопходан и вишемесечни рад - прича Весна Лукић (36), новинар из Сомбора.

Од врсте текста зависи и зарада преводилаца

- Цене се крећу у зависности да ли је текст уобичајен или судски, са овером, на пример. У првом случају тарифа је од три до пет евра по страни, док у другом од осам евра па на више - каже Маја Ђорђевић (54) из Београда.

Све популарније је и држање часова преко "скајпа". Цене варирају од 1.000 до 2.000 динара по двочасу. Али и даље примат држе подучавања код куће.

Чување деце у стану

Уколико имате стан или кућу у којој једну собу можете да посветите деци за спавање и играње, способни сте, одговорни, пажљиви и уредни, имате барем завшену средњу школу, умете да пружите пријатељство и љубав, а у стану се не пуши, кандидат сте за посао чувања неколико малишана до три године старости, у стану.

Постоје специјализоване организације које нуде ову врсту посла, где се зарада креће од 24.000 до 48.000 динара, у зависности од броја деце.

Извор: Блиц, Данијела Нишавић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.389.629 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)