Министарство пољопривреде Србије: Извоз воћа и поврћа у Русију није ограничен 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Министарство пољопривреде Србије: Извоз воћа и поврћа у Русију није ограничен
Trenutno na sajtu: 561       |       Podeli:
23.09.2017 | 0 коментар(а)



Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије је данас саопштило да извоз воћа

и поврћа из Србије на руско тржиште није ограничен и да је сарадња с руским колегама изузетна.

У саопштењу издатом, како се наводи, „поводом информација у појединим медијима да је ограничен извоз српских производа на тржиште Руске Федерације“, српско министарство је навело да је реч „о апсолутно нетачним тврдњама“.

„Потврда добре сарадње је значајан и константан раст извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије на тржиште Руске Федерације, посебно поврћа и воћа“, пише у саопштењу, односно да је „у првих осам месеци 2017. године извоз поврћа из Србије у Русију био већи за 22 одсто него у истом периоду 2016., а извоз воћа био је већи за 10 одсто“.

Руска фитосанитарна инспекција Россељхознадзор је данас претходно саопштила да је од августа до септембра 2017. откривено 12 случајева паразита у партијама нектарина, шљива и брескви.

„У августу смо имали око 1.200 пошиљака, док смо за поменутих 12 пошиљака у дневној комуникацији са колегама из руске надлежне инспекције које ћемо и обавестити о резултатима анализа“, навело је српско министарство у саопштењу.

„Узимајући у обзир важност осигурања фитосанитарне безбедности Русије, Россељхознадзор сматра неопходним да настави заједнички мониторинг производа који се контролишу приликом увоза у Русију, и биће принуђен да предузме мере како би ограничио увоз производа који потичу из Србије“, наводи се у руском саопштењу.

Указује се и да ће руски стручњаци доћи у Србију уколико буде потребно.

У саопштењу Министарства пољопривреде Србије се наводи да „свакако, уколико буде потребе, инспектори Росељхознадзора су позвани да у сваком тренутку дођу у Србију и заједно са српским колегама анализирају све спорне тачке“.

Најављено је да ће министар пољопривреде Србије, Бранислав Недимовић идуће седмице у Москви на седници мешовите комисије разговарати с највишим руским званичницима о свим питањима.

Српско министарство је подсетило да је Руска Федерација за Србију један од два највиша приоритета у извозу пољопривредно-прехрамбених производа.

Извор: Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.251 посета
Тренутно на сајту: 562 посетилац(a)