Стари комади намештаја у новом руху: Похабани шик на шумадијски начин 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Стари комади намештаја у новом руху: Похабани шик на шумадијски начин
Trenutno na sajtu: 604       |       Podeli:
31.01.2020 | 2 коментар(а)



Чачак – Сви имамо неки стари креденац, столицу или дрвени кревет који смо одлучили да бацимо,
Фото: РИНА

претпостављајући да су ти комади намештаја потпуно нефункционални. Међутим, ако питате уметнике, старе ствари су за све само не за бацање. Још пре тридесет година у Србију је стигао “шеби шик”, стил уређења који практично речено “диже из мртвих”. Марија Лукић из Чачка, дипломирани је инжењер ваздухопловства, али стара романтика, чипка и похабани шик ипак су је више опчинили, тако да је у самом центру града на Морави отварила своју бајковиту радионицу у којој време као да је стало.

 Марија Лукић, фото: РИНА

“Први сусрет са “шеби шиком” имала сам почетком деведестих кад сам као ученица средње школе отишла у Енглеску. Тамо сам посетила радњу чувене Ејми Слоун и остала очарана свим тим предивно уређеним комадима, заљубила сам се у тај правац”, прича Марија за РИНУ.

 Иако ју је животни пут одвео на другу страну, па је као једина девојка уписала изузетно тежак смер на Машинском факултету у Београду, својој првој љубави “шеби шик” дизајну вратила се пре неколико година и све стиже, јер је запослена и као професор стручних предмета у Машинско – саобраћајној школи.

 “Моја радионица је мој храм, место где ја одмарам своју душу и сва та позитивна енергија којом приступам послу се види на мојим радовима. Све се ради ручно, пажљиво, како би се добио изглед тог похабаног шика. Мој алат су шмиргла и четкица којом фарбам, а боје сама састављам. Старом предмету се удише нови живот пуним срцем и тако добијате не само комад намештаја него уметничко дело у свом дому”, рекла је ова “шеби шик” дизајнерка немештаја.

 У свом раду примењује преко четири хиљаде техника, а да би “од бабе направила девојку” кад је у питању намештај, Марији је потребно десет дана да уништени комад заблиста пуним сјајем.

 “Шеби шик ради се у белој и пастелним бојама, али ја сам желела да експериментишем са другим јачим, тако да је мој први креденац био у старој српској зелени боји, као што смо могли да их видимо у кућама наших бака”, открива уметница.

 Највећи изазов у Маријином раду било је реновирање најстарије кафане у Чачку, а након тога за њу је стигла и потврда да свој посао обавља баш онако како треба.

 “Кафана “Цар Лазар” је култно место за све Чачане и није ми било нимало лако, јер сам била свесна одговорности коју имам. Радили смо посвећено дуже од четири месеца и заиста је то место добило нови сјај. Након завршеног посла, један од гостију “Цара” који ту долази дуже од четири деценије, замолио ме је да  донесе свој стари комад намештаја како би остао у тој кафани, и да га ја мало преуредим. То ми је био показатељ да се мој рад цени и поштује и код људи који немају везе са уметношћу, али су одушевљени стварањем на овај начин”, испричала је Марија.

 Своје знање и креативност ова уметница радо преноси и на друге, тако да се викедном у њеном атељеу одржава радионица за децу и одрасле како би се упознали са свим техникама “шеби шика” како би можда и у својим домовима старом намештају удахнули нови живот.

 ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sebi sik stari namestaj Cacak Marija Lukic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Milorad

    Lep tekst, ali nigde adrese gde se nalazi ova radionica. Centar grada nije dobra adresa.
  • ЧАЧАНКА

    Браво за Марију. Сјајно је што овај град има такву уметницу.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.305.110 посета
    Тренутно на сајту: 605 посетилац(a)