Корона променила обичаје, слава у Србији више није иста 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Корона променила обичаје, слава у Србији више није иста
Trenutno na sajtu: 490       |       Podeli:
12.04.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Ко је могао и да помисли да ће један вирус под именом COVID-19 променити српске обичаје који се генерацијама преносе с колена на колено.

Корона је  увела нова правила, многи су морали да се прилагоде нечему што ни у сну нису могли да замисле. Једна од мера је и полицијски час који је овог викенда најдужи до сада, чак 60 сати забране кретања. И баш у време полицијског часа, у бројним домаћинствима јуче се обележавала Лазарева субота – Врбица, као крсна слава.

Обичај је у Србији, да се слави три дана, у кругу пријатеља, рођака. Спрема се богата трпеза, славски колач се носи у цркву, али, ове године Лазарева субота у доба короне са новим обичајима.

„Од како знам за себе, овакву славу нисам дочекао. Имали смо пуно гостију, спремало се, веселило, пило до касно у ноћ. Сада, за столом ја, супруга, моја мајка и моја деца. Никад овако није било, увек нас је на дан славе била пуна кућа, дечја граја орила се двориштем, сада смо сви мало у чуду, шта би ово?“ – пита се наш саговорник Милан Јеремић из села Јарменовци недалеко од Тополе.

Овај домаћин, уз пламен славске свеће славски колач је преломио са својим наследницима, и како каже најбитније је да су сви здраво.

„Тешко нам је пало што је слава оваква, без наших рођака, пријатеља, комшија, али морамо поштовати мере које је држава увела. Ипак је здравље најбитније у животу, ми смо ту као породица и сачували смо наш обичај да се славска свећа упали у кући и да се помолимо нашем заштитнику. Нека наш светац сачува Српски народ, да се што пре заврши ова тешка ситуација, па ће бити дружења и славља, само да смо здрави“ – каже за ТопПрес Милан Јеремић.

 

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


milan slava subota obicaji korona

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.108.814 посета
Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)