Повратак студената у домове од половине маја, полагање испита на факултетима уз све мере заштите 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Повратак студената у домове од половине маја, полагање испита на факултетима уз све мере заштите
Trenutno na sajtu: 271       |       Podeli:
28.04.2020 | 0 коментар(а)



Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, фото: ГЗС

изјавио је данас да ће студенти имати прилику да се већ од средине маја врате у студентске домове, који су дезинфиковани и спремни за пријем, наводи се на сајту Владе.

Шарчевић је казао да су сређени домови у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, домови у Нишу биће спремни након првомајских празника, а затим ће се радити и на домовима у Косовској Митровици.

Он је објаснио да ће прилику за повратак у домове од половине маја имати студенти који су се пријавили за полагање испита у априлском року, који ће бити одржан крајем маја.

Онлајн настава за студенте завршава се 18. и 19. маја, с тим што је остало да се заврше блок часови вежби за одређене факултете, попут медицинског, који нису могли да се ураде онлајн, прецизирао је министар.

Шарчевић је, говорећи о томе да ли ће се испити одржавати у непосредном контакту, рекао да у нашем закону не постоји могућност полагања испита на даљину, те ће студенти испите полагати на факултетима, али уз све мере заштите.

У нашем образовном систему, како је указао, само је два одсто факултетских програма акредитовано за полагање испита на даљину, али ће стратегија развоја образовања до 2030. године предвидети да се и тај модел полагања стави на располагање.

За оне који ове године уписују факултет, за пријемни испит за сада се задржава планирани датум 22. јун, потврдио је Шарчевић.

Он је указао на то да ће онлајн предавања за основце и средњошколце бити завршена до краја маја, што значи да нема потребе за масовним повратком у школе, већ је план да се оне отворе у јуну за полагање мале матуре и поправљање оцена, уз поштовање свих мера заштите.

Са завршетком онлајн предавања, како је навео, завршено је 80 одсто посла, а затим остаје један мањи део који се односи на закључивање оцена, одржавање мале матуре и матура средње школе.

Према његовим речима, ученицима од првог до четвртог разреда оцене ће бити закључене кроз формативне видове оцењивања, док је од петог до осмог разреда пожељно да деца, у договору са наставницима, дођу у школу како би поправила поједине оцене, али уз поштовање свих мера заштите.

Министар је саветовао ученицима који су имали јединице да обавезно дођу и поправе оцене и додао да ће, чак и ако се установи да ученик није напредовао, он добити шансу поново да поправи оцену за неколико дана.

Такође, како је нагласио, остаје и августовски рок, али је препорука да ученици поправе оцене у јуну, када већ имају шансу.

Ученици првог, другог и трећег разреда средње школе имаће на располагању сличну процедуру као ђаци од петог до осмог. Матуранти средњих школа имају мање процедуре, а то је да одбране матурске радове пред комисијом у безбедним условима, прецизирао је Шарчевић.

Он је навео да је процедура нешто сложенија када су у питању мали матуранти, и у складу са тим саветовао ђацима да почетком јуна дођу у школу како би се упознали са попуњавањем теста за малу матуру.

Према његовим речима, поправљање оцена и малу матуру могуће је одржати у школама јер ће се ученици у групи од по пет или шест распоређивати по учионицама, носиће маске и рукавице, а просторије ће се редовно дезинфиковати.

Министар је нагласио да ће школе бити снабдевене дезинфекционим средствима, а дезинфекција ће се обављати сваког дана, односно након сваког присуства ученика и професора.

Уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, мала матура ће се вероватно одржати 17, 18. и 19. јуна, уз могућа мала померања, додао је Шарчевић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SARCEVIC STUDENTI MALA MATURA ISPITI EPIDEMIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.803.338 посета
Тренутно на сајту: 272 посетилац(a)