Плазинића избацују из атељеа, Град Чачак мора да заштити свог међународно признатог уметника 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Плазинића избацују из атељеа, Град Чачак мора да заштити свог међународно признатог уметника
Trenutno na sajtu: 1576       |       Podeli:
08.11.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Академски сликар Божидар Плазинић биће по свему судећи избачен из свог атељеа који се налази у дворишној згради

Дома ученика у Чачку, а који је тај руинирани простор са двориштем изградио личним средствима.

Дом је пре годину ипо дана поднео тужбу у којој тражи исељење из надграђеног дела простора.Међутим иако је пристао на то, убрзо је уследио нови ултиматум, а то је забрана проласка ка атељују који је у власништву Дома, и то кроз пролаз који је коришћен 32 године, тврди Плазинић.

„Без обзира што сам намеравао да комплетан простор који сам саградио оставим Дому, након завршетка моје каријере као уметника, нема разумевања и прибегава се невероватним поступцима као што је забрана уласка и поред оствареног права пролазности. Град Чачак иначе нема ни један једини атеље изграђен у својој режији, а сада се одузима простор који је један уметник сам саградио“, каже Плазинић.

Како је директор демократа постао напредњак  ?

,,Тачно је да Дом води спор са Плазинићем и ја се у име Дома залажем да се тај простор ослободи и приведе намени за проширење капацитета. Други део који Плазинић користи ми не потражујемо, али нам смета присуство и пролаз других лица кроз наше двориште”, казао је директор Дома ученика Момчило Петковић у изјави за Глас западне Србије.

Одговарајући на питање како је могуће да само пролаз буде сметња за једног академског признатог грађанина, Петковић је казао да је и он признат грађанин, јер како је рекао, Плазинић је само академски сликар, док је он нешто сасвим друго.

На питање, да ли је тачно да је на место директора именован као члан Демократске странке (ДС), а пре пар година мандат продужио као припадник СНС. Петковић је одговорио да је он члан странке које хоће, одбивши да каже која странка га је именовала на то место. Међутим, у Повереништву СНС данас нам је речено да је Петковић члан ове партије.

Иначе, незванично сазнајемо да би Петковић већ наредних дана требало да оде у пензију али да ли је то тако он није желео да потврди нашој редакцији рекавши да је то његова лична ствар.

Непримерен поступак и лоша порука

Међутим, свакако да поред Градског руководства велику одговорност за поступке према једном академском имену носи и владајућа Српска напредна странка.

Просто је несхватљиво да Град Чачак ћути док Дома ученика судским путем покушава да на улицу избаци човека који једини у граду има статус истакнутог уметника, коме је чак и уручено највише признање ,,Октобарска награда Града“.

Није нормално да се на овакав начин води судски спор против академског грађанина и да се на улицу избаци једно овакво име које је на уметничком плану прославило град и ван граница земље излажући 78 пута на међународним изложбама као што су у Токију, Хошију, Паризу, Сан Паолу, Монтевидеу, Софији, Мексико ситију, Базелу, Вићенци и другим светским метрополама.

Замислите када неко покушава да одузме атеље уметнику који је освојио 31 награду међу којима су: награда за сликарство на 38. Октобарском салону у Београду, награда на међународном салону Де Лутес, награда Европске културне баштине у Будимпешти, награда међународног Бијенала минијатуре 2011...

Плазинић је и оснивач центра за визуелна истраживања Круг у оквиру чије школе ради и академија која је до сада уписала 244 полазника. Поред ових активности оснивач је Међународног симпозијума уметност и папир који води 24 године и који је представљен на Конгресу европске културе у Греноблу у Паризу 2006, као и велике међународне изложбе Библиотека-отворена књига Балкана.

Годинама је радио у сарадњи са регионалним и републичким заводом на заштити културне баштине и документације на чак 57 споменика културе. Овај Чачанин је председник управног одбора Октобарског салона Београда, председник међународног бијенала у Горњем Милановцу, члан уметничког савета међународне колоније Милешева у Пријепољу и што је иронија судбине члан Одбора за стратешка питања актуелног градоначелника Чачка.

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.983.933 посета
Тренутно на сајту: 1574 посетилац(a)