Рејонизација воћарске производње биће платформа за субвенције 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Рејонизација воћарске производње биће платформа за субвенције
Trenutno na sajtu: 314       |       Podeli:
25.12.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Пројекат који је започет ове године, а биће настављен наредне године, тиче се савремене технологије

гајења јагоде, малине, боровнице. На различитим подручјима применићемо савремену технологију и показати на који начин се може подићи висина приноса са садашњих 6,7 или 8 тона по хектару на бар 12 до 15 тона по хектару, каже директор Института за воћарство у Чачку др Милан Лукић.

Он истиче да то није једини пројекат који ће бити реализован у наредној години.

„Током наредне године очекује нас рејонизација воћарске производње, веома значајан пројекат о коме се причало две деценије. Новосадски и београдски Пољопривредни факултет и чачански Институт за воћарство радиће на позиционирању свих врста воћака и у оквиру тога, сорти на бази климстских и земљишних чинилаца.То ће бити платформа за субвенционисање воћарске производње Министарства пољопривреде.Наравно,наши производјачи не треба да се плаше тога,уколико струка и наука кажу да малину,шљиву или јабуку треба гајити у појединим подручјима,то не значи да не могу заснивати засаде у тим подручјима,али неће бити подржани финансијски од стране ресорног министарства,”каже др Лукић за Агропрес.

Према његовим речима у већини земаља које се озбиљно баве воћарском производњом рејонизација је давно урађена. Циљ је да на основу квалитета земљишта, климатских чинилаца и захтева појединих врста воћака, одредимо где поједине врсте могу најбоље испољити генетске предиспозиције, дати најбољи квалитет плодова, највећи принос и економски ефекат.

Директор потсећа да се у Србији све врсте воћака гаје готово свуда и без стратешког циља, управо због тога што су произвођачи у зависности од цене плодова, или економске оправданости појединих воћака препознали свој интерес.

“Поједине врсте врло захтевних воћака, као што су кајсије или малине, гаје се чак и на подручјима где не постоје ни минимални услови када је реч о квалитету земљишта, или климатским чиниоцима. Наш задатак је да у наредне три године најпре сагледамо земљишне карактеристике, хемијске, механичке и климатске чиниоце. Управо пројекти које смо ми или друге институције реализовали у току ове или претходних година добра су основа за пројекат рејонизације, а на основу њега препоручићемо воћарима на ком подручју је најбоље гајити поједине врсте воћака”, каже др Лукић.

Он је истакао да ће такође бити урађене карте које ће јасно одсликавати подручја Републике Србије на којима је најпогодније гајити јабуку, малину, крушку, трешњу, вишњу или неке друге врсте воћака.

“Током треће године реализације пројекта урадићемо и карту подручја са одговарајућим сортама појединих воћака,” каже Лукић за Агропрес.

 

Агропрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.782.854 посета
Тренутно на сајту: 315 посетилац(a)