гајења јагоде, малине, боровнице. На различитим подручјима применићемо савремену технологију и показати на који начин се може подићи висина приноса са садашњих 6,7 или 8 тона по хектару на бар 12 до 15 тона по хектару, каже директор Института за воћарство у Чачку др Милан Лукић.
Он истиче да то није једини пројекат који ће бити реализован у наредној години.
„Током наредне године очекује нас рејонизација воћарске производње, веома значајан пројекат о коме се причало две деценије. Новосадски и београдски Пољопривредни факултет и чачански Институт за воћарство радиће на позиционирању свих врста воћака и у оквиру тога, сорти на бази климстских и земљишних чинилаца.То ће бити платформа за субвенционисање воћарске производње Министарства пољопривреде.Наравно,наши производјачи не треба да се плаше тога,уколико струка и наука кажу да малину,шљиву или јабуку треба гајити у појединим подручјима,то не значи да не могу заснивати засаде у тим подручјима,али неће бити подржани финансијски од стране ресорног министарства,”каже др Лукић за Агропрес.
Према његовим речима у већини земаља које се озбиљно баве воћарском производњом рејонизација је давно урађена. Циљ је да на основу квалитета земљишта, климатских чинилаца и захтева појединих врста воћака, одредимо где поједине врсте могу најбоље испољити генетске предиспозиције, дати најбољи квалитет плодова, највећи принос и економски ефекат.
Директор потсећа да се у Србији све врсте воћака гаје готово свуда и без стратешког циља, управо због тога што су произвођачи у зависности од цене плодова, или економске оправданости појединих воћака препознали свој интерес.
“Поједине врсте врло захтевних воћака, као што су кајсије или малине, гаје се чак и на подручјима где не постоје ни минимални услови када је реч о квалитету земљишта, или климатским чиниоцима. Наш задатак је да у наредне три године најпре сагледамо земљишне карактеристике, хемијске, механичке и климатске чиниоце. Управо пројекти које смо ми или друге институције реализовали у току ове или претходних година добра су основа за пројекат рејонизације, а на основу њега препоручићемо воћарима на ком подручју је најбоље гајити поједине врсте воћака”, каже др Лукић.
Он је истакао да ће такође бити урађене карте које ће јасно одсликавати подручја Републике Србије на којима је најпогодније гајити јабуку, малину, крушку, трешњу, вишњу или неке друге врсте воћака.
“Током треће године реализације пројекта урадићемо и карту подручја са одговарајућим сортама појединих воћака,” каже Лукић за Агропрес.
Агропрес