Дан државности Републике Србије 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дан државности Републике Србије
Trenutno na sajtu: 472       |       Podeli:
15.02.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Дан државности у Горњем Милановцу обележен је полагањем венаца на споменик војводи Живојину Мишићу



на Тргу кнеза Михаила, саопштено је из Кабинета председника општине.

У име општине венац су положили заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Бошко Миловановић. Венце су положили и представници Војске Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Друштва српско - руског пријатељства.

Окупљенима се обратио вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић.

„Данашњи дан везује васколики српски народ, ма где он живео. Да овај дан није случајно изабран говоре и два значајна историјска догађаја, која су се на данашњи дан десила, у првој половини 19. века. Пре свега говоримо о Марићевића јарузи и устанку, односно борби против дахија, који ће прерасти у велики оружани устанак српског народа под вођством вожда Карађорђа и тај догађај ће „испровоцирати“ Други српски устанак и оно што ће касније историографија назвати Српском револуцијом. Да нисмо само народ ратника и да нисмо само ратовали, што и јесте једна од доминантних одлика нашег народа, говори и други догађај који обележавамо у склопу Дана државности а то је чувена скупштина у Крагујевцу 14. и 15. фебруара 1835. године, када је донет први нововековни српски устав, познат под називом Сретењски устав. Био је то један од најслободоумнијих и најлибералнијих устава које је тадашња Европа познавала. Тај устав гарантовао је грађанима Србије апсолутну личну слободу, ако нису у сукобу са законом. То је било велико достигнуће тадашње Србије. Такође, била је предвиђена подела власти на извршну, законодавну и судску. Хвала свим нашим прецима што су нам омогућили да будемо то што данас јесмо“, истакао је Марушић.

Честитку суграђанима упутила је заменица председника општине Јадранка Достанић.

„Поштовани суграђани, данас је велики дан за нашу државу, празник Сретење и Дан државности Републике Србије. Обележавамо га као сећање на збор у Орашцу 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и када је почела Српска револуција и борба за слободу. На овај празник 1835. године, донет је и први српски устав познат као Сретењски устав. Овај датум је међу најзначајнијима у историји Србије. Свим суграђанима и грађанима Републике Србије желим срећан Дан државности. Живела Србија!“

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.322 посета
Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)