Зашто је затворен млин „Житопромета” у Чачку 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Зашто је затворен млин „Житопромета” у Чачку
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
04.10.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Млин чачанског „Житопромета” млео је после стечаја два непуна лета и пролетос опет стао. Од 25 радника, неки су били

из Чачка, други из Аранђеловца, остала су шесторица да чувају имовину. Зашто ова кућа, са највишим кулама у Чачку, нема среће у овом веку?

То је било питање Гласа западне Србије за Влада Дамјанца, генералног директора пекаре „Победа” из Аранђеловца, која је власник „Житопромета”.

- Искрсли су проблеми са ценом пшенице и трошковима. Ми имамо још два млина, у Аранђеловцу и Сивцу у Бачкој, где нам је производња рентабилнија због трошкова превоза и због тога смо одлучили да зауставимо чачански млин  - рекао нам је Дамјанац.

Он објашњава да је у овом чачанском погону пословање било отежано и због смањења простора, пошто ће кроз круг „Житопромета” проћи коловоз Улице 10.

Да ли се размишља о обнови рада у млину?
- За сада не – рече Дамјанац.

„Победа”, иначе, послује у саставу великог аранђеловачког привредног друштва „Пештан”, купила је „Житопромет” јула 2014. за 50 милиона динара, обновила постројења за мељаву и успоставила производњу. Ремонтована су и два силоса од којих већи, уз десну страну железничке пруге Чачак – Ужице, може да прими 40.000 тона пшенице а мањи, са друге стране колосека, 23.000 тона. Од маја 2016. „Житопромет” је сваког месеца млео по 1.000 тона, а 650 тона брашна испоручивао купцима у Црној Гори, Македонији, Хрватској и БиХ, као и на подручје Космета. Ова кућа била је затворена пет година због стечаја, а најпре је приватизована 2006. године кад је предузеће, на аукцији Агенције за приватизацију, купио Панто Вучуровић из Бијеле код Херцег Новог, за 75,6 милиона динара, али је већ после неколико година покренут стечајни поступак.

Тек после седмог покушаја нове продаја, власник је постала „Победа”.
Силоси „Житопромета” највише су куле у Чачку, врх једнога је 36, другог 44 метра од тла.

ГЗС / Г. Оташевић





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak zitopromet mlin

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.495.567 посета
Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)