Муке у планинским селима на Светог Стефана: Џекулићи крсну славу провели у мраку 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Муке у планинским селима на Светог Стефана: Џекулићи крсну славу провели у мраку
Trenutno na sajtu: 634       |       Podeli:
09.01.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Снежне падавине које су погодиле нововарошки крај задале су проблеме бројним домаћинама и куће су остале без електричне енергије.
Светло само захваљујући славској свећи, фото: РИНА

Оно што је додатно отежало ситуацију јесте крсна слава Свети Стефан коју у овом крају слави на десетине мештана, па је овај велики празник у неким кућама проведен само уз светлост славске свеће, пише агенција РИНА.


"Имамо велики проблем са струјом, чим почне снег или да дува мало јачи ветар. Прошле и ове године смо са најближим гостима Стефандан већином провели у мраку, струја мало дође и одмах после нестане. Не можемо нормално да функционишемо. Кад смо звали надлежне екипе, они су рекли да је виша сила и да не могу да нам помогну ако дува мало јачи ветар. Ово је село које је и даље опстаје, бавимо се сточарством, али без струје овде нема живота", рекао је за РИНУ Милосав Џекулић из села Трудово.

Милосав Џекулић, фото: РИНА


Дубок снег направио је колапс у електроснабдевању, ови планинци навикли су на тешке животне сулове и са њима се храбро хватају у коштац, али без електричне енергије ипак - не могу.


"Живот на селу је тежак, али боримо се и радимо. Ретко кад да нам крсна слава прође без снега до колена.. Међутим, без струје је јако тешко. Имамо десет крава, а не можемо да укључимо музилицу, а зарађени динар нам од тога зависи", каже Милосав.


Он истиче да је преко целе године напон слаб, а ситуацију са електричном енергијом додатно отежава и све више викендица које се граде на овом подручју.

Породица Џекулић остаје без струје на сваких пола сата, фото: РИНА


"Ово место постало је примамљиво за бројне викендаше јер је право природно богатство и кад се они прикључе на елктро-мрежу сијалице само трепере, нема снаге за већи напон. Далеководи су у лошем стању, са сваком мало јачом кишом бандере могу да се сруше и да настане колапс", рекао је овај домаћин из Трудова.


Проблем у електроснабдевању поред нововарошких имају и села суседних општина Ивањица и Сјеница. Ескалација се већ годинама уназад догађа у зимском периоду, када дотрајали далеководи не могу да се изборе са лошим временским условима, па на стотине домаћинстава остаје у мраку.

ГЗС/ РИНА

Снег у Трудову близу пола метра, фото: РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Slava svetlo struja sneg planina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.400.552 посета
Тренутно на сајту: 635 посетилац(a)