Преседан у Србији: За пријепољску власт одлуке суда нису обавезујуће 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Преседан у Србији: За пријепољску власт одлуке суда нису обавезујуће
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
29.03.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Упркос правоснажној судској пресуди Апелационог суда у Крагујевцу, у којој се наводи да је директорка Центра за социјални рад у Пријепољу,

Сабира Хаџиавдић постављена на ту функцију супротно закону, Скупштина општине није прихватила предлог 15 одборника опозиције, којим је тражена њена смена и именовање новог директора те установе. За усвајање овог предлога гласало је свега осам одборника, девет је било против и троје уздржаних, што значи да Сабира и даље остаје у дирексторској фотељи а да ће правоснажна судска пресуда, бар за сада, остати само мртво слово на папиру.

Члан Општинског већа Сабахудин Хајдаревић навео је између осталог да пресуда није обавезујућа те да је није могуће спровести у дело.

– Није суд надлежан да се бави постављањем и разрешавањем било код директора јавног предузећа или установе. Суд тиме нема право да се бави, то је надлежност Скупштине која је донела такву одлуку и више нема разлога да поново о томе расправља – казао је између осталог Хајдаревић.

Сабира Хаџиавдић директорка Центра за социјални рад у Пријепољу

Са друге стране опозиција је ипак била супротног мишљења. Образлажући разлоге због којих би директорка у Центру за социјални рад требало да буде смењена, самостални одборник Вукосав Томашевић, навео је да је суд јасно и недвосмислено утврдио да је она изабрана на ту функцију упркос томе што није испуњавала законом прописане услове конкурса. Он сматра и да је пресуда обавезујућа те да је парламент морао поступити у складу са законским одредбама.

– Ствар је потпуно јасна, правоснажна пресуда је обавезујућа за онога ко је донео противзакониту радњу, у овом случају то је Скупштина општине и она треба ствар да врати у законске оквире, дакле да разреши директора који не испуњава услове и да изабере новог на законит начин. Изнад правоснажне пресуде нема ничије самовоље нити произвољних накнадних тумачења да је суд наводно погрешио када је донео такву одлуку – сматра Томашевић

На могуће законске консеквенце које повлачи неизвршење правоснажне судске пресуде упозорио је одборник Санџачке демократске партије Изудин Шантић.

– Неизвршавање правоснажних судских пресуда од стране председника Општине и председнице Скупштине спада у групу кривичних дела против правосуђа, за које је запрећена затворска и новчана казна за одговорна лица – истиче Шантић.

Шеф одборничке групе Странке демократске акције Санџака, Ибро Фазлић, која партиципира у власти сматра да би једино рационално решење била оставка директорке Хаџиавдић. Он је позвао и општинског правобраниоца да да своје мишљење на пресуду.

– Као правни лаик сматрам да је суд тај који доноси правду и да морамо поступити по судској пресуди. Ми овде немамо мишљење ни правобраниоца а ни начелника Општинске управе који су се сакрили – рекао је између осталог Фазлић.

Иначе, директорка Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић и једна службеница у тој установи биле су ухапшене крајем јануара по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву. У притвору су провеле десетак дана након чега су пуштене да се бране са слободе.

ПП медиа/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.296.393 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)