Изабран извођач радова за градску топлану на биомасу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Изабран извођач радова за градску топлану на биомасу
Trenutno na sajtu: 573       |       Podeli:
15.04.2020 | 0 коментар(а)



Прибој - Конзорцијум „Јужна Бачка“ из Новог Сада градиће нову градску топлану на биомасу у Прибоју, резултат је тендера који је
Изабран извођач радова за градску топлану на биомасу, фото: ГЗС

расписало Министарство рударства и енергетике Владе  Републике Србије.

 Изградња  топлане по тендеру коштаће 5.250 хиљада евра,а након спровођења свих процедура и потписивања уговора са извођачем, почетак радова се очекује  најкасније до јесени,а нова градска топлана биће у функцији од грејне сезоне 2021/22.године – каже заменик председника општине Прибој Саша Василић.

Топлана ће  бити снаге од 8 мегавата на биомасу,а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 мегавата. На тај начин Прибој ће уз Мали Зворник бити први случај у Србији, где се досадашња фосилна горива, мазут и угаљ, у потпуности замењују биомасом.

- Када за годину дана нова градска топлана  на биомасу буде у функцији,уз претходну реконструкцију  дотрајалих топловода и подстаница,Прибојци који се греју на даљински систем,имаће 24-сатно квалитетно и  најмање 50 одсто јефтиније грејање, јер ће плаћати  онолико колико  потроше,а тиме ће бити значајне и уштеде у  општинском буџету – каже Василић.

 Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим потрошачима у зградама,у којима до сада није био уведен даљински систем топлотне енергије,а они већ ових дана могу исказати своја интересовања ЈП „Топлана“ у Прибоју, како би се кроз предстојећи тендер  могле набавити и подстанице за нове зграде, а које ће у неком будућем периоду, станари морати сами да финансирају – истиче Василић.

     Подсетимо, крајем септембра, председник општине Прибој Лазар Рвовић, у Београду је потписао трилатерални уговор са Министарством енергетике Владе Србије и немачком Развојном банком КфВ,о комплетној реконструкцији грејања на даљински систем у Прибоју.

   Иначе, у Прибоју је већ доста урађено на побољшању енергетске ефикасности када је грејање у питању. У ОШ  „Бранко Радичевић“инсталирана  је котларница на биомасу односно пелет, која загрева школу, вртић у овом делу града,и зграде Општине и Дома културе,а у  школском комплексу у  новом делу града, прошле јесени, у функцију је пуштена и новоизграђена топлана на дрвену сечку снаге од непуна два  мегавата која поред 4 школе загрева и просторије амбуланте и диспанзера Дома здравља у Новом Прибоју,а у ОШ „Никола Тесла“  у Прибојској Бањи  инсталиран је котао на пелет.

План локалне самоуправе  је да се у другој фази енергетске ефикасности помогне и власницима индивидуалних домаћинстава  у  градском и приградском делу, са набавком адекватнх ложишта,која ће уз мању потрошњу енергената повећати квалитет грејања, али побољшати  и  укупну еколошку слику града односно  квалитет ваздуха.

ГЗС
      

    




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


toplana biomasa izvodjac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.418.785 посета
Тренутно на сајту: 573 посетилац(a)