ГГ Иван Ћаловић: Министарство пољопривреде дезинформише произвођаче 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
ГГ Иван Ћаловић: Министарство пољопривреде дезинформише произвођаче
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
12.03.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Саопштење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије

под насловом „Прогноза цена десет пољопривредних производа у 2020-ој години” од 9. 03. ове године изазвало је буру и негодовање великог броја пољопривредних произвођача, нарочито воћара из целе Србије. Поменуто саопштење је за потребе Министарства пољопривреде израдио консултантски тим компаније „Seedev” а најпознатија имена те екипе јесу су бивши министри пољопривреде, др Ивана Дулић Марковић и Горан Живков – саопштила је данас Група грађана Иван Ћаловић из Чачка.
У тексту се даље наводи:

„Воћари су непријатно изненађени овим саопштењем јер, према њиховим речима, поред нетачних информација, оно обилује граматичким и техничким грешкама. Тако се за врсту Prunus insititia L. у тексту ћирилично и погрешно наводи П. инситита! Поред тога, воћари су изненађени и тиме да консултанти компаније `Seedev` не знају да се на тржишту свежих плодова не продају плодови пореклом од врсте Prunus insititia L. којој припадају аутохтоне сорте црвена ранка и друге а које се искључиво користе за производњу квалитетних ракија!

Малинари су посебно погођени нетачним информацијама које се односе на тренутне цене и трендове на тржишту.
Описујући шта ће одређивати цену малине у 2020. у саопштењу Министарства пише (копирано у оригиналу, са све словним грешкама): „На цену малине у 2020 највећи утицај ће имати пад тражње замрзнуте малине у ЕУ 15 који има даљи тренд пада што се огледа у малим бројем упита за малином из Србије.

Прецењена цена у 2019. која је била последица смањеног рода, различитих метода притиска МПШВ на откупљиваче, притиска произвођача и јавности. На основу просечне цене извоза у 2019. велике су шансе да ће сектор прераде бити на губитку и да је извесно да ће се поновити сценарио из претходних година кад нису имали простора да плате цену коју су платили претходиних година (у овом случају 2019).
Анализе показују да просечна откупна цена је 50 – 70% просечне извозне цене што би у тренутним вредностима извозне цене чинило 0.8 до 1 евро. У јануару 2020. одређене компаније које имају делимично уговорену и производњу и продају закључилвале су уговоре на авансе од 1.22 евра/кг.”

Прва тврдња је апсолутно неистинита јер на светском тржишту дужи временски период влада недостатак малине. Проблем једино може представљати тренутна ситуација и дужина трајања епидемије корона вируса а која већ наноси штету већини развијених економија у свету а оне су уједно и највећи купци малине из наше и других земаља произвођача овог воћа.

Друга тврдња, у којој се каже да је пад цена малине изазван смањеним родом не треба коментарисати и довољно говори о незнању аутора. Та тврдња се не може применити ни на једну производњу а посебно се то не може односити на малину.

Како су текли преговори и колико „успешно” је Министарство „притискало” откупљиваче свима је добро познато а од тог притискања сви су били на губитку!
На крају, апсолутно непознавање стања ствари је и саопштени податак да је просечна откупна цена 50 – 70% просечне извозне цене! Иоле упућени знају да се откупна цена малине (цена коју добијају произвођачи) одувек формирала на бази извозне цене гриза а која је претпрошле године била на нивоу које се наводи у саопштењу, односно 1,22 евра! То практично значи да се прогнозирана цена у 2020. не може пројековати на износ од 0,8 до 1 евра за килограм!

Према томе, господо из Министарства пољопривреде, уместо што дезинформишете и додатно дестимулишете преостале произвођаче, боље би било да утврдите право стање ствари и консултујете релевантне изворе (`Trade Map`, `Tridge` и друге) и на тај начин помогнете посрнулој производњи. Такође, имајте у виду и чињеницу да су произвођачи уморни од ваших неиспуњених обећања у претходним годинама, благостању које само што није дошло а од ваших „у историји никада већих улагања и помоћи”. Производња малине, некада перјанице српске пољопривреде, је на издисају.
Сетите се и избора на које треба „намамити” не мали број пољопривредника у које се заклињете.

Умели сте то некада господо из Министарства лукавије и боље!” - закључује се у саопштењу ГГ Иван Ћаловић из Чачка.


ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak gg ivan calovic saopstenje maline

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.473 посета
Тренутно на сајту: 485 посетилац(a)