Ђилас није звао Живковића и Илића на разговор 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ђилас није звао Живковића и Илића на разговор
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
18.08.2018 | 0 коментар(а)



Нова Србија, странка Велимира Илића, и Нова странка Зорана Живковића чини се да су у овом тренутку знатно удаљеније од

Савеза за Србију Драгана Ђиласа, али и од блока опозиционих странака које настоји да формира Саша Јанковић, лидер ПСГ, него што су то биле пре неколико месеци.

Илић тврди да га Ђилас није ни звао у свој Савез за Србију, али и да Србија данас нема десницу која је потребна за добро функционисање земље. И Живковић напомиње да нико из Савеза није звао Нову на разговор, али да је он спреман за сарадњу, под условом да се разговара о петнаест тачака акционог плана Нове на којима ће бити утемељено будуће политичко деловање ове организације.

Објашњавајући недавно за Данас свој став о Ђиласовом Савезу за Србију, Велимир Илић оцењује да је то заправо окупљање подељене ДС и њених лидера који су се расули и да тај савез представља грађанску опцију. „Сматрам да Србија моментално нема десницу, а да је та десница потребна, јер је она покретачка снага процеса и промена. Можда и не би било лоше да се иде у две колоне, јер би се тако лакше победио Вучић. Тренутно је бирачко тело које није за грађанску опцију потпуно успавано, зато што на другом десном полу нема странке или коалиције за коју може да гласа. ПоДесети протест ПСГсле избора треба правити коалицију и онда ту једни друге могу да контролишу и да та влада функционише како треба, а не да владу води једна странка или једна коалиција у којој свако ради шта хоће и једни друге не контролишу. То што је СПС данас у Влади не значи ништа, јер су они само декор“, објашњава Илић и додаје да је опозиција у Србији тренутно у стању апатије и мртвила, а морала би да буде жестока.

Илић сматра да опозиција мора да нађе себе и да направи широк консензус око неког питања због кога би бирачко тело и левице и деснице гласало за широку коалицију. Уколико се буде ишло у две колоне, свако мора да стоји на својим позицијама, а онда да та два блока, после избора, направе савез и коначно поведу ову државу правим путем. „Вучић влада са 25 одсто сигурног бирачког тела, остали су успавани“, рекао је недавно Илић за Данас не прецизирајући да ли су тачне поједине информације да је кренуо у окупљање десних снага у Србији и да у читаву причу укључује и црквене великодостојнике.

Да ни Нова странка и њен лидер Зоран Живковић у овом тренутку нису спремни да уђу у Савез за Србију, говори и тврдња лидера Нове за Данас да њему није познато да је неки савез, или опозициони блок већ формиран у Србији. Он напомиње и да нико из Савеза за Србију није Нову странку звао на разговоре, а да је разлика по питању Косова у томе што је Нова странка написала шта је њен програм, а Савез „шта не жели“.Илић тврди да га Ђилас није ни звао у свој Савез за Србију, али и да Србија данас нема десницу која је потребна за добро функционисање земље. И Живковић напомиње да нико из Савеза није звао Нову на разговор, али да је он спреман за сарадњу, под условом да се разговара о петнаест тачака акционог плана Нове на којима ће бити утемељено будуће политичко деловање ове организације.

Објашњавајући недавно за Данас свој став о Ђиласовом Савезу за Србију, Велимир Илић оцењује да је то заправо окупљање подељене ДС и њених лидера који су се расули и да тај савез представља грађанску опцију. „Сматрам да Србија моментално нема десницу, а да је та десница потребна, јер је она покретачка снага процеса и промена. Можда и не би било лоше да се иде у две колоне, јер би се тако лакше победио Вучић. Тренутно је бирачко тело које није за грађанску опцију потпуно успавано, зато што на другом десном полу нема странке или коалиције за коју може да гласа. После избора треба правити коалицију и онда ту једни друге могу да контролишу и да та влада функционише како треба, а не да владу води једна странка или једна коалиција у којој свако ради шта хоће и једни друге не контролишу. То што је СПС данас у Влади не значи ништа, јер су они само декор“, објашњава Илић и додаје да је опозиција у Србији тренутно у стању апатије и мртвила, а морала би да буде жестока.

Илић сматра да опозиција мора да нађе себе и да направи широк консензус око неког питања због кога би бирачко тело и левице и деснице гласало за широку коалицију. Уколико се буде ишло у две колоне, свако мора да стоји на својим позицијама, а онда да та два блока, после избора, направе савез и коначно поведу ову државу правим путем. „Вучић влада са 25 одсто сигурног бирачког тела, остали су успавани“, рекао је недавно Илић за Данас не прецизирајући да ли су тачне поједине информације да је кренуо у окупљање десних снага у Србији и да у читаву причу укључује и црквене великодостојнике.

Да ни Нова странка и њен лидер Зоран Живковић у овом тренутку нису спремни да уђу у Савез за Србију, говори и тврдња лидера Нове за Данас да њему није познато да је неки савез, или опозициони блок већ формиран у Србији. Он напомиње и да нико из Савеза за Србију није Нову странку звао на разговоре, а да је разлика по питању Косова у томе што је Нова странка написала шта је њен програм, а Савез „шта не жели“.

Лидер Нове истиче да ће на мејл већине опозиционих лидера проследити акциони план у петнаест тачака и да онда могу да разговарају о том предлогу. „Могу да сарађујем са свима који су без резерве за Европску унију, који не сарађују са Вучићем и који не пишу писма Путину тражећи од њега да руши Вучића, поредећи га притом са Ђинђићем“, каже Живковић, прецизирајући да не може да сарађује са Двери.

Лидер Нове у петак је новинарима представио акциони план у 15 тачака деловања на демократским принципима. Нова странка, у акционом плану под називом „Шта да се ради?“, предлаже правце деловања који за циљ, како су навели на конференцији за медије, имају „изборну мобилизацију грађана и супротстављање надирућем криминалу и примитивизму заснованом на популизму“. За Нову најважнија и прва тачка акционог плана је обезбеђење слободних избора и измена изборног система, потом следи враћање парламенту Србије надзорну улогу, независно судство, доношење новог закона о лустрацији.

Кад је реч о Косову, Живковић је изјавио да је небитно какав ће оно статус имати, ако људи тамо живе нормално, као и да би преговоре требало да воде часни и поштени људи, а не „ратни злочинци и другови“ из Београда и Приштине. По његовом мишљењу, решење је да Срби на Косову живе онако како живе Албанци у Прешеву, Бујановцу, Медвеђи, Нишу и Београду.

„Да ли они имају неке проблеме што су Албанци? Не. Имају своје локалне власти, бирају своје посланике, учествују у политичком, спортском и културном животу“, оценио је Живковић и додао да није прихватљиво решење дела опозиције да се „чека 100 година да се Руси опораве, да би вратили Косово“, и да притом мисли на Двери.

Једна од тачака Живковићевог акционог плана је опредељеност ка Европској унији.

Десети протест ПСГ

Покрет слободних грађана Саше Јанковића заједно са Чуварима Старог града, Толеранцијом Србије и Зеленом еколошком партијом по десети пут у петак је одржао протест у Пионирском парку, где се налази и зграда Генералног секретаријата председника Србије. Тема сутрашњег скупа је седам месеци од како је убијен Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе СДП, са Косова.

ГЗС / Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.460.779 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)