Производи млекаре нашли пут до својих потрошача 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Производи млекаре нашли пут до својих потрошача
Trenutno na sajtu: 566       |       Podeli:
12.11.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Модерна мини млекара „Наша Златка“ у Кривој Реци почела је са радом пре месец дана.

За сада врши откуп млека од 20 произвођача са подручја општине Чајетина који у свом пољопривредном домаћинству имају од три до осам крава. У овом погону производи се сир и кајмак по традиционалној рецептури, за који су заинтересовани многи хотели и ресторани на Златибору, тако да су прве испоруке већ кренуле.

Млекара „Наша Златка“ резултат је пројекта „Од млека са наших планина“, који општина Чајетина и Златиборски Еко Аграр реализују у партнерству са општинама Плав и Андријевица из Црне Горе, који се кофинансира средствима Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора. Основни циљ реализације пројекта јесте подршка малим произвођачима са подручја општине Чајетина и обезбеђивање сигурног пласмана вишкова сировог млека, од којег се производе традиционални брендови златиборског краја – сир и кајмак.

Објашњавајући пут млека од произвођача до прерађивача Разуменка Лучић, технолог и реководилац млекаре каже да „Млеко као сировина стиже у јутарњим сатима у транспортноим возилу са изолованом цистерном. Одмах се ради анализа како бисмо видели да ли је млеко исправно за даљу употребу. Затим се ради пастеризација и разливање млека за кајмак. После одређеног времена се врши убирање кајмака и подсиравање млека за прављења кришки сира“.

Отварање нове млекаре обрадовало је многе чајетинске пољопривреднике, па су се одлучили да са њом успоставе сарадњу. Један од њих је Милан Марјановић из села Мушвете, који се за сада дневно предаје око 80 литара млека.

„Разлог је првенствено цена. Претходна млекара је плаћала 25 динара по литру. Ова садашња, 36 динара. Мило ми је што је Еко Аграр кренуо са том млекаром. Помогли су ми и у набавци лактфриза. Максимално водимо рачуна о хигијени млека. Краве су на испаши, на здравој храни, тако да се надамо да ће и производи бити здрави. Трудићемо се максимално и желим им да раде што дуже“, додаје Марјановић.

Домаћинство Николије и Милије Ивановић из Криве Реке годинама је самостално производило сир и кајмак који су продавали на ужичкој пијаци. С обзиром да тај посао захтева много рада и труда одлучили су се да предају млеко. Кажу да је отварање млекаре добра ствар за Криву Реку:

„Долазило је других млекара са стране, али то је мања цена, уцењивали су нас. Са новом млекаром смо успоставили договор, надам се да ћемо лепо сарађивати“, каже Милија. Његова супруга Николија додаје да „нова млекара треба да подстакне мале произвођаче, да неко о њима води рачуна и да мисли на њих. Очекујем бољу цену, бољу сарадњу и боље међуљудске односе, бољи однос између произвођача и прерађивача. Треба да се каже шта коме фали и шта је коме добро, шта није. За сада је све у најбољем реду“.

Руководилац и технолог млекаре „Наша Златка“ Разуменка Лучић каже да им је у плану постављање млекомата на Златибору, тако да ће туристи и мештани моћи да конзумирају њихово пастеризовано млеко. Они који буду желели да пробају неке од производа млекаре у скорије време ће то моћи учинити, јер је у кругу млекаре планирана изградња дегустационог центра.

 

Златибор прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.754 посета
Тренутно на сајту: 567 посетилац(a)