Белег солунцима од прохрома 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Белег солунцима од прохрома
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
01.02.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Јунацима који су Новој Вароши и Старом Влаху 1912. године донели слободу

од петовековног турског ропства и током пет година Великог рата бранили и отимали отаџбину од Шваба и Бугара, биће подигнут белег од – прохрома.

Заборављеним прецима откриће се споменик, како планирају локалне власти, 1. новембра 2018. године, на Дан општине и век одбране Србије у Првом светском рату. Скулптура „Мир“ академског сликара Боривоја Јовановића, из Ужица, красиће једини градски трг, на око 70 метара према Вртићу од бронзане скулптуре војводе Петра Бојовића.

,,Концепт скултуре „Мир“ носи поруку слободе, стремљења ка најсавршенијем облику духа – миру. Скулпторска целина замишљена је у форми две руке које су спојене избушеном плочом са шупљинама као симбол страдања. Руке су уздигнуте у грчу ка небу, носећи круг, симбол сунца и земље, у којем је птица – голуб, симбол слободе. Руке су опасане круговима симболизујући борбу", каже аутор.

Неуобичајено за наше прилике, обележје у славу 1.200 палих ратника биће подигнуто од прохрома, према идејном решењу које је прихватио Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. године.

Поруке генерацијама, скулптура Мир сликара Боривоја Јовановића

,,Идејно решење овог пројекта дало је још један задатак, одступницу од класичног и спајање са модерним које данас концепт модерне архитектуре диктира. Динамику и ритам ове скулпторске целине украсиће рефлексија прохрома у којем ова форма добија још већи акценат. На површинама овог спомен-обележја огледаће се пејзажи Златара, спајајући је у своје крајолике. Форма ће имати кубистичку ноту сведених и геометријских облика са препознатљивом поруком", појашњава сликар Јовановић и додаје:

,,Надам се да ће кроз своју динамику, ритам и рефлексију са поставком на Тргу војводе Петра Бојовића у Новој Вароши дело привући и оставити снажну поруку генерацијама које долазе. А то је захвалност и битност онога за шта су се наши преци борили."

Скулптура „Мир“ биће висока 2,5 метара, на каменом постаменту од 90 х 170 центиметара и високом један метар.

Трг војводе Петра Бојовића је између улица Николе Тесле (испод хотела „Језеро“) и Солунских бораца (према Вртићу). Трг је 13 година носио име маршала Тита, а одборници Скупштине општине су му 12. априла 1993. године дали име најзнаменитијег Старовлашанина, команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта и учесника шест ослободилачких ратова Србије.

Златар Инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.489.836 посета
Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)