Од Соколовића до Кустурице: Књига Салиха Селимовића „Знаменити Срби исламске вероисповести” 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Од Соколовића до Кустурице: Књига Салиха Селимовића „Знаменити Срби исламске вероисповести”
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
08.02.2021 | 0 коментар(а)



Недавно је из штампе изашла књига „Знаменити Срби исламске вероисповести” аутора Салиха Селимовића (78),

професора историје из Сјенице, у којој доноси биографије 50 личности из шест минулих векова.

„Поред биографије знаменитих Срба муслимана или Срба муслиманске вероиповести, који су оставили неизбрисив траг у нашој бурној прошлости од 15. века до данас, представљен је и њихов богат рад, од интереса за српски народ, на културном и научном пољу”, наводи Селимовић у предговору књиге.

 

Аутор Салих Селимовић, фото: Приватна архива

Истичући да жели да представи многе светле примере међусобне сарадње и поштовања у нашем верски подељеном народу, чију су заваду подстицали окупатори, Селимовић наглашава:

И поред мимикрије и конформизма већег дела муслимана у односу са окупаторима, знатан део муслиманске интелигенције и беговара упорно је радио на освешћивању и припадности српском националном корпусу. Ова књига је посвећена тим храбрим и часним људима, којима дугујемо да буду извучени из народног заборава.

Међу истакнуте Србе за време турско - османске владавине Селимовић убраја Иса-бега Исаковића (1414-1472), Скендер-бега Црнојевића (1457-1530), те лозу Соколовића у којој посебно место припада Мехмед-паши, градитељу моста на Дрини у Вишеграду и низа задужбина широм поробљених српских земаља и турске царевине.

Странице су посвећене и Хусеин-капетану Гардашћевићу (Змају од Босне), Омер-паши Латасу, као и групи књижевника крајем 19. и почетком 20. века. Из богате историјске грађе, аутор доноси појединости о Мустафи Голубићу, др Мехмеду Спаху, муфтији Зекеријаху Зеки Ћинари, муфтији Мурату Шећерагићу...

Посебну пажњу читалаца привући ће биографије интелектуалаца, академика или књижевника који су обележили последњи век, међу којима су Авдо Хумо, Хасан Бркић, Осман Карабеговић, Хамза Хумо, Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Дервиш Сушић, Ћамил Сијарић, др Исо Калач, Емир Немања Кустурица, Мухарем Баздуљ, проф. др Каплан Ђуровић, др Мехмедалија Нухић и други.

Салих Селимовић је, иначе, дугогодишњи истраживач и аутор 14 књига о Рашкој области, међунационалним односима, сеобама, презименима.

Новости, Д. Гагричић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


salih selimovic autor knjige znameniti srvi islamske veroispovesti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.379.230 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)