Дисова награда Злати Коцић 


Danas smena sunca i obIaka i bez kiše, od petka sledi toplije vreme              Otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu 27.aprila              Popadić: Pravnica Dragana Golubović novi vd direktora JKP Lim              Pokrenuta inicijativa za oslobađanje od naplate takse za ulazak u NP Tara svih vozila sa užičkim tablicama              Vučić: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, 11 godina ZSO nije ni na vidiku             

 
Дисова награда Злати Коцић
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
15.03.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Овогодишњи добитник Дисове награде је песникиња, преводилац и есејиста из Београда Злата Коцић, саопштено је на конференцији за новинаре

Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис".

Коцић је у књижевност ушла 1982. године, објавивши књигу "Клопка сенки". Од тог тренутка до данас објавила је десет књига песама и постала један од најбољих савремених српских песника.

Снажно ослоњена на фолклорно-митолошку традицију, на једној страни и искуство књижевне авангарде, на другој, Злата Коцић је изградила песнички свет чија је основна карактеристика дубоко сакрализација света и живота, наводи се у образложењу.

Ова димензија њене поезије је посебно дошла до изражаја у књизи "Лазареве лестве" (2003), а она има средишњу улогу у књигама "Мелод на води" (2008) и "Бело пуле" (2014), наводи се у образложењу жирија који су чинили проф. др Радивоје Микић, Никола Вујчић и др Јана Алексић.

Жири наводи и да поезију Злате Коцић, исто тако, карактерише и посебна брига за језички израз, односно склоност ка оној врсти грађења нових речи за коју је велики песник Иван В. Лалић сматрао да може бити разлог да Злата Коцић буде проглашена "за Кодерову кћи.

"Поред језик Злата Коцић посебну бригу посвећује композицији својих песама, циклуса и збирки, и та њена песничка скрупулозност указује на потребу за достизање високих артистичких домета. И по томе је Злата, не само јединствена појава у савременој српској књижевности, већ и један од најбољих српских песника данас", наводи се у образложењу.

Фото: Градска библиотека "Владислав Петковић Дис"

Злата Коцић рођена је 31. августа 1950. године у Жељеву код Сврљига. Радила је као гимназијски професор, лектор-редактор и уредник у издавачкој кући "Нолит". Усавршава ли се на студијским боравцима у Русији.

Пише прозу и поезију, драмске поетске текстове, студије о домаћој и иностраној поезији и прози, као и есеје.

Објавила је песничке књиге: Клопка за сенку (1982), Оро око гротла (1990), Ребро (1993), Гнездо и купола (1995), Полог: поетска проза (1999), Ваздушне фреске (1999), Лазареве лестве (2003, 2010), Мелод на води (2008), Биберче (2014), Бело пуле (2014), Le pieton au large (Пешак на пучини): избор (српско-француско издање 2014), Сиринова скала: избор (српско-руско издање 2014).

Аутор је поетско драмских дела: Проклетије (са Иваном Растегорцем и Војиславом Донићем, 1993), Руб (1996) и Добро јутро, водо (1999).

Песме су јој превођене на више језика и добитник је бројних награда.

Дисова награда се додељује у оквиру манифестације "Дисово пролеће", која се у Чачку организује 54. пут. Награда Злати Коцић биће уручена 25. маја на завршној свечаности ове манифестације.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.711.924 посета
Тренутно на сајту: 363 посетилац(a)