Корона опет изненадила докторе, нема очекиваног пада броја оболелих у Чачку 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Корона опет изненадила докторе, нема очекиваног пада броја оболелих у Чачку
Trenutno na sajtu: 403       |       Podeli:
09.11.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Ситуација је под контролом, али и даље са великим бројем прегледа и хоспитализованих,
др Александар Пајовић, фото ГЗС

 закључио је директор Дома здравља у Чачку др Александар Пајовић, након одржаног састанка Радног тима за праћење ширења заразе вирусом корона на територији Моравичког округа.

До очекиваног пада, нажалост, још увек није дошло, па је број првих прегледа већ месец дана просечно око 150, док је број хоспитализованих око 140 пацијената.

„У протеклој седмици имали смо пад током неколико дана и очекивали смо да ће тај тренд да се настави, међутим, то се није десило. Јуче смо имали велики број прегледа, 170. Мада, понедаљак није најрелевантнија мера јер он увек дође након викенда, током ког се грађани ређе јављају. Ипак, можемо закључити да је ситуација стабилна, али са високим бројем прегледа кроз ковид амбуланте који се крећу између 400 и 500 прегледаних пацијената, од тога од 130 до 170 првих прегледа” - рекао је др Пајовић.

Он је такође нагласио да нису сва стања са температуром знак обољевања од короне и да то може бити знак неке друге инфекције.

„Сва фервилна стања пролазе кроз наше ковид амбуланте и проценат позитивних је 30 посто. Остали са температуром могу имати неке друге вирусне или бактеријске инфекције” - објашњава Пајовић и препоручује грађанима да одлазе у ковид амбуланту у Љубићу јер је тамо значајно мања гужва, у односу на амбуланту Дома здравља.

На питање како се одвија процес имунизације у Чачку, Пајовић одговара да се позитиван тренд настаља и да се свакодневно вакцинише од 300 до 400 људи.

„Ми смо на републичком просеку што се тиче броја вакцинисаних, у Чачку је то око 55 посто, готово смо досегли цифру од 50 000 потпуно вакцинисаних грађана ” казао је он за ГЗС.

Др Мирослав Сретеновић, фото ГЗС 

Што се тиче броја хоспитализованих у чачанској болници, он се већ месец и по дана креће око 140 збринутих пацијената, каже директор Опште болнице др Мирослав Сретеновић и додаје да је смртност још увек висока.

„Задњих неколико недеља број хоспитализованих се усталио на око 140 пацијената. То су пацијенти ковид позитивни, са упалама плућа. Десетак посто свих прегледаних пацијената захтева и хоспитализацију. Конкретнмо јуче, имали смо 10 пријема, 15 отпуста. Али оно што је нажалост приметно последњих дана је велики број смртних исхода. То су углавном људи старије животне доби, сви су са упалама плућа изазваних короном, али наравно, све њихове пратеће болести условљавају погоршање стања и фаталан исход” - изјавио је др Сретеновић.

Он је посебно истакао отежавајућу околност рада у ковид и нековид систему, јер поред короне, постоји још много болести које захтевају болнички третман.

„Оно што је проблем Болнице је што већ две године радимо паралелно у ковид и не ковид систему. Ми сваког дана имамо приближно исти број пацијената и у оба та дела, око 300 људи. Просторни капацитети за нековид пацијенте су нам врло ограничени и то је проблем јер има доста хроничних, акутних, онколошких, ортопедских пацијената које све треба збринути и сместити у те смањене капацитете и то представља проблем” - каже др Сретеновић.

ГЗС 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radni tim korona vakcina oboleli

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.917.436 посета
Тренутно на сајту: 403 посетилац(a)