За кошнице у 2017. години око четири милиона евра 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
За кошнице у 2017. години око четири милиона евра
Trenutno na sajtu: 496       |       Podeli:
11.12.2016 | 0 коментар(а)



Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће Влада Србије у наредној години пчеларску производњу финасирати

 са 20 одсто више средстава него што је то чинила у овој години.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће Влада Србије у наредној години пчеларску производњу финасирати са 20 одсто више средстава него што је то чинила у овој години.

НОВИ САД - Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће Влада Србије у наредној години пчеларску производњу финасирати са 20 одсто више средстава него што је то чинила у овој години.

Недимовић је на Новосадском сајму присуствовао Међународној конференцињи о пчеларству "Померајмо границе", а посетио је и изложбу пчеларства и пчеларске опреме која је постављена у мастер центру и у Аули Новосадског сајма и том приликом је рекао да ће наредне године само за кошнице бити обезбеђено око четири милиона евра.

"Министарство ради на развоју тржишта које је јако важно како би што већи број људи био укључен у пчеларску производњу. Поред тога набавку опреме за пчеларство финасираћемо у износу до 40 одсто средстава", рекао је Недимовић и нагласио да је пчеларство врста пољопривредне производње која бележи невероватан раст.

Он је посебно истакао да ће у 2017. години бити издвојена посебна средства за младе пољопривредне произвођаче и да ће то бити грантови који ису и до 75 процената, а у тај процес, како је казао, и пчелари ће сигурно бити укључени.

Говорећи о акредитацији и учешћу на конкурсима за средства из пројекта ИПАРД Недимовић је рекао да је припремљен комплетан пакет у вези са том акредитацијом што се тиче прописа и људских капацитета и да остаје да се уради још једна ствар и то у делу ИТ сектора и сектора безбедности.

"Мислим да ћемо ту ствар завршити у првом кварталу 2017. године и позвати људе из европске комисије, односно њихове екстерне ревизоре да дођу и да добијемо акредитацију и да већ у августу или септембру имамо први позив за ИПАРД. Пчеларе смо укључили у целу ову ствар из простог разлога што, све што има добру перспективу на средњи и дужи рок на тржистима у окружењу и на тржишту Србије, ми морамо подржати", истакао је Недимовић.

Саветник за премијера Србије за пољопривреду Драган Гламочић, који је и председник Оперативног штаба Владе Републике Србије за координацију примене мера за сузбијање нелегалне производње и промета меда, препарата на бази меда и других производа пчела, рекао је да је највише проблема било код великих прерађивача меда.

"Контролисано је осам објеката, од чега три објекта још увек не раде с тим да је, у једном објекту који је највише проблема правио на тржишту, зустављено 20 тона меда, од чега је највећа количина меда са газдинстава која уопште не поседују пчеле, што значи да тај мед и није прави", рекао је Гламочић додајући да је у акцији спречавања нелегалне конкуренције у производњи и промету меда уништено, или је у процесу уништавања око 19 тона меда.

По Гламочићевим речима поменута Комисија је поред прерађивача меда извршила и контролу трговинских ланаца и против пет ланача хипермаркета су поднете прекршајне пријаве и од стране ветеринарске и тржишне инспекције, јер је утврђено да су продавали мед који није одговарајућег квалитета.

Гламочић је додао да је контрола меда извршена и на једној пчеларској изложби у Београду и да је од 84 узока меда за само четири узорка утврђено да су неисправна, што се, како је истакао, може оценити као задовољавајуће.

"Било је неких неправилности везаних за декларисање производа највероватније из разлога што пчелари нису довољно упознати са тим поступком, али очекујемо да након што добију права упуства и информације тих неправилности више неће бити", рекао је Гламочић.

Он је на нагласио да је контрола показала да мед од пчелара био одличног квалитета за разлику од, како је казао, оног меда који се налазио у хипермаркетима.

По његовим речима тржишна инспекција укупно је поднела 12 пријава од чега пет против ланаца хипермаркета, а седам против физичких лица. Поред тога, како је рекао, значајан посао је урадиола и пореска управа која је утврдила велики број неправилности и око два милиона динара обавеза према држави које су субјекти дужни да плате.

Гламочић је рекао да ће поменута Комисија наставити са радом, а све у циљу стварања што бољих услова за рад произвођача меда и спречавања нелојалне конкуренције на тржишту.

На Међународној конференцији "Померајмо границе", осим пчелара и стручњака из области пчеларства из Србије, наступили су и пчелари из Бугарске, Румуније, Мађарске, Црне Горе, БиХ, Хрбатске и Словеније, а тим поводом уприличена је и изложба ликовних радова деце предшколског узраста пристиглих на конкурс на тему пчела и меда који су заједнички организовали Новосадски сајам и Предшколаска установа "Радосно детињство".

Tанјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.113.208 посета
Тренутно на сајту: 496 посетилац(a)