ЕУ обезбедила 4,8 милиона евра за унапређење пословне инфраструктуре 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
ЕУ обезбедила 4,8 милиона евра за унапређење пословне инфраструктуре
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
04.10.2022 | 1 коментар(а)



Пријепоље / Прибој / Нова Варош – Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО

Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за пројекте пословне инфраструктуре. Европска унија је за ову иницијативу определила 4,8 милиона евра како би се допринело унапређењу услова за инвестиције у производњу, услуге и туризам и отворила нова радна места у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Право учешћа на позиву има 99 локалних самоуправа укључених у ЕУ ПРО Плус програм, које могу да конкуришу пројектима изградње или реконструкције, инфраструктурног опремања индустријских зона, научно-технолошких паркова, бизнис - инкубатора, туристичких зона, као и пројектима израде техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре.

„Влада Србије континуирано ради на стварању услова за привредни раст и постизање равномерног развоја земље, а подршка ЕУ ће допринети јачању конкурентности локалних самоуправа и њихових економија. Градови и општине, уз бесповратна средства Европске уније, имају прилику да унапреде пословну инфраструктуру у индустријским зонама и своју туристичку инфраструктуру и тако створе прилике за нове инвестиције и нова радна места”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

Како је додала, локалне самоуправе на овај начин граде и своје капацитете, припремају пројекте и користе европске фондове како би унапредили квалитет живота грађана у својим срединама.

„Европска унија пружа подршку привредном развоју Србије са посебним пажњом усмереном на мање развијене делове земље, где је важно створити повољан пословни амбијент за улагања и могућности запошљавања. Пружањем нових прилика и радних места људима, а посебно младима, они ће бити подстакнути да остану да живе и раде у местима у којима су рођени и тако оживе привредне перспективе ових лепих крајева Србије”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

У оквиру позива из укупног буџета 3, 4 милиона евра су усмерена на подршку развоју индустријских зона, научно - технолошких паркова, иновационих центара или бизнис-инкубатора, док је за подршку развоју одрживог туризма опредељено милион евра.

Локалне самоуправе ће моћи да конкуришу и за подршку развоју техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре, односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости, за шта је ЕУ издвојила 400.000 евра. Саме локалне самоуправе, сразмерно степену развијености, треба да обезбеде средства за суфинансирање у висини од десет одсто укупне вредности пројекта за општине из четврте категорије, односно 15, 20 или 30 одсто за оне самоуправе које припадају трећој, другој и првој категорији.

Јавни позив ће се спровести у две фазе, тако што се у првој фази подноси концепт предлога пројекта, док друга фаза подразумева подношење комплетне пријаве али само за оне подносиоце чији је концепт позитивно оцењен у првој фази.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priboj prijepolje nova varos eu poslovna infrastruktura

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Србин

    Чувај се Данајаца кад ти дарове доносе...



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.777.478 посета
    Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)