Најукуснија боровница стиже из Србије 



 

Најукуснија боровница стиже из Србије
19.06.2019 15:12 | 0 коментар(а)



Смедеревска Паланка – Све је више оних који су се одлучили да на својим имањима посаде
Добар род и квалитет боровнице, фото: РИНА

боровнице. Добар географси положај и одговарајућа клима доприносе да у Србији оне имају врхунски квалитет, па је вођен том чињеницом Живота Бајкић из села Влашки До, одлучио да на 82 ара посади управо ово воће.

“Кад сам видео да од кукуруза и пешенице више нема зараде у јесен 2014. посадили смо прве боровнице сорте дјук. Прошле године био је први род, имало је око 525 килограма, ове године очекујем да ће бити две тоне. Шеста година ће за нас бити златна јер ћемо са родом покрити до сада уложене трошкове производње”, каже Живота.

Живота Бајкић: Све што наберемо, то и продамо, фото: РИНА

Откупна цена боровнице по килограму креће се од 5,5 до 6 евра што је чини једном од најпорофитабилнијих биљака у земљи, а најзаинтересованији за куповину и ове године су Холанђани.

“Србија веома погодна за узгој боровнице и квалитет им је изузетно висок. Наше потребе за боровницом су велике, тако да све што се произведе овде, може и да се прода. Српска боровница има сигуран пласман на европском тржишту, па може постати и својеврстан бренд овог подручја”, рекао је Фред Доувен из холандске компаније “ABB Growers”.

Живота такође потврђује да нема проблема са пласманом робе и да све што убере, то се прода и то по одличној цени.

“Роба мора бити прве класе како би је они купили. А ми се трудимо то да испоштујемо. Код нас рађа добра боровница пречника од 12 до 22 милиметра, одличног укуса и мириса. Ништа није препуштено случају. Купили смо безвирусне саднице и имамо квалитетан систем за наводњавање”, наглашава Живота.

Али, како би вам бровница донела зараду – морате слушати струку.

“ Прво и основно је да се ураде анализе земљишта и хемијска анализа воде са становишта наводњавања. То подразумева технолошку припрему земљишта за садњу, јер ако земљиште не одговара, онда примењујемо хидропонски узгој у саксијама. Јако нам је битно да имамо и одговарајућу воду, да је одговарајући хемијски састав јер много нам је важнија вода него земљиште. Када се све ово испуни, онда је неопходан квалитетан садни материјал “, каже Миле Радисављевић, власник фирме АТP IRIGATION за РИНУ.

Предност српске боровнице јесте што рађа у време кад у Европи постоји својеврсан вакум јер је берба у Шпанији завршена, а у Пољској још није почела.

Српска боровница међу најукуснијим на свету, фото: РИНА

“Боровнице нема довољно на тржишту јер потражња је велика, а није је лако проозвести. Први озбиљнији род је у трећој години, комплетна инвестиција би требало у четвртој години да се покрије и од пете да се озбиљније зарађује. Боровница је воће будућности, јер је исплатива, али и оставља се наследницима, јер наредних 50 година може да се бере”, наглашава Радисављевић и додаје да су Холанђани одушевљени српским плодовима.

“Наши партнери из Холандије су нам рекли да купују бороввницу из целог света, али да она најукуснија и најквалитенија стиже из Србије и Марока”, каже Радисављевић.

 

РИНА

 











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


smederevska palanka borovnica kvalitet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 



























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 73.311.453 посета
Тренутно на сајту: 47 посетилац(a)