Да ли се решење за ариљске малинаре крије у холандским садницама 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Да ли се решење за ариљске малинаре крије у холандским садницама
Trenutno na sajtu: 442       |       Podeli:
03.06.2022 | 0 коментар(а)



У претходних неколико дана у више наврата незапамћена катастрофа погодила је малињаке широм општине Ариље.



Иако је до скоро произвођачима црвеног злата највећи проблем био како да пронађу раднике за бербу, сада им је једино важно како да поврате уложени труд. Дуге саднице малине Лонг цанес једне су од тренутно најпопуларнијих садница воћа са холандског тржишта, управо због предноси које имају у односу на остале, али и због кратког временског периода који је потребан за сазревање производа.

Фото: ГЗС

„У саксији од 2.2 литра смештене су две контејнерске саднице малине које су током целе године узгајане и достигле су висину од метар и 85 и сада су терминска култура. Специфично за овај тип малине јесте да након садње ове саднице отприлике за неких 10 недеља узгајања у пластенику долази род и то је велика предност фриго садница у односу на зелене контејнерске саднице, рецимо туламина који ће после неколико месеци достићи ову висину коју фриго садница има сада, и код њега род долази тек наредне године. Ово је интензивна безвирусна производња, садница је одгајана у чистом супстрату, никада није имала додира са земљом и то је култура која се може веома лако и добро контролисати”, рекао је Мили Диздаревић, дипломирани инжењер агрономије.

Мили Диздаревић, дипломирани инжењер агрономије Фото: ГЗС

Холандска фирма Vissers већ годинама бави се производњом расада малине које пласира на подручје Европе, а једна од најновијих иновација управо је фриго садница. Замрзавање ових биљака основни је процес у спречавању њене даље вегетације и припреми за адекватну пластеничку садњу.

Фото: ГЗС

„Замрзавање служи да се биљка успава преко зиме и тиме се зауставља њена вегетација, пупољци не раде и не реагују. У касну јесен када већ стаје вегетација и када биљка почиње да одбацује лишће, њега скидамо и лагано припремамо саднице за паковање, то подразумева доток воде, укидамо јој храну, и тада механичким путем долази до успављивања и биљка се тада се убацује у комору од +2 степена, а након неколико седмица на 0 степени и тако лагано долази до температуре до -1,8 степени”, рекао је Диздаревић.

Фото: ГЗС

По математичким прорачунима дистрибутера и искуствима произвођача црвеног залата на подручју Србије и региона фриго малина поред одличног квалитета, показала се и као врло примамљива за куповину.

„Са оваквом садницом правите профитабилну производњу, ове две саднице дају два килограма рода, када се то прерачуна математички, долази се до одличног профита. Она кошта, није јефтина, треба да се пресади у већу саксију, треба супстрат, али тако добијате здрав садни материјал, безвирусни, врхунског квалитета плода који ћете лако пласирати, по доброј цени и свакако учинити вашу производњу профитабилном”, рекао је Миле Радисављевић, дистрибутер холандских садница за подручје Србије и региона.

Миле Радисављевић, дистрибутер холандских садница за подручје Србије и региона, Фото: ГЗС

Иначе, српско тржиште најквалитетније саднице воћа увози управо из Холандије.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


maline frigo sadnice arilje grad

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.740.027 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)